Lavrov: Promjene u BiH moguće samo uz dogovor tri naroda

Vijesti 21. sep 201817:48 > 17:52
N1

Sergei Lavrov, šef ruske diplomatije, je u svom obraćanju u Banjaluci istakao važnost da se promjene u Bosni i Hercegovini ostvaruju uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Pozvao je na "oslobađanje od spoljne uprave" kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti bila nezavisna država.

Lavrov je na početku obraćanja još jednom izrazio zadovoljstvo posjetom Sarajevu i Banjaluci, te je istakao korisnost razgovora sa predstavnicima Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, tokom susreta s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, naglasio je da je razgovarao o odnosima između Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske s Rusijom, te je dodao:

“Zalažemo se za saradnju po svim pitanjima – ekonomskim, kulturnim i humanitarnim. Pored robne razmjene, opredjeljeni smo i da se što prije rješi pitanje izvoza mesa i mlijeka iz Republike Srpske. Zahvalni smo Republici Srpskoj za poslovanje ruskih kompanija. Tu prije svega mislim na rafinerije u Brodu, Modriči i poslovanju mreže pumpi”.

VEZANE VIJESTI

Podsjetio je da je razgovarano o izgradnji “fabrike za tečni gas” na području Zvornika za potrebe Republike Srpske i Srbije.

Ocijenio je da se razvijaju odnosi i između Republike Srpske i regijona u Rusiji.

Zahvalio je na “pažnji” koju građani Republike Srpske posvećuju u odnosima sa Rusijom, a posebnu zahvalnost je izrazio inicijativi za izgradnju hrama posvećenom posljednjem ruskom caru Nikolaju drugom u centru Banjaluke.

Ponovio je sljedeće:

“Ruska Federacija se zalaže za Dejton i protivi se njegovom revidiranju. Bilo koje reforme su moguće uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Apsolutno podržavamo privrženost gospodina Dodika Dejtonskom sporazumu”, kazao je i još jednom pozvao na “oslobađanje od spoljne uprave” kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti bila nezavisna država.

Okarakterisao je kao neprihvatljivim “akcije spoljnih aktera” na principu: Ili ste s nama, ili ste s Ruskom Federacijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.