Kakve je poruke Lavrov poslao u Sarajevu i Banjaluci

Vijesti 21. sep 201818:12 > 20:05
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozitivnim su ocijenili susret sa ruskim šefom diplomatije. Kako su sami priznali ovo je bila dobra prilika da se Sergej Lavrova upozna sa dešavanjima u Bosni i Hercegovini, ali i da se pokušaju otvoriti novi načini saradnje posebno u oblasti ekonomije. Ipak, nije sve išlo onako kako je ranije planirano.

Član državnog Predsjedništva Mladen Ivanić tvrdi da do susreta šefova diplomatija nije došlo zbog protivljenja predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića. Ivanić također prenosi spremnost Rusije da se pojača saradnja i komunikacija na više nivoa.

“Nemaju namjeru da se nameću. Ali, su vrlo jasno pokazali želju da pomognu. Nude tu sastanke i multilateralne, više učesnika, bilateralne, a jako su otvoreni i za ekonomsku saradnju”, ističe Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je za N1 kazao kako je ruskog diplomatu upoznao sa tri veoma važna pitanja, a to su: secesionističke težnje, pitanje bosanskog jezika te dodjela odlikovanja ratnim zločincima. Kada je u pitanju susret o kojem je govorio i Ivanić, Izetbegović kaže da se usprotivio jer sastanak nije bio ranije pripremljen.

“Ako je već unaprijed imala zaključke, dakle cilj, onda bi to tad bilo opravdano. Međutim sve drugo, nepripremljeno, nejasno, bilo bi, otvorilo bi neke spekulacije o koordiniranom prisustvu Rusije i Turske, jednostranom ovdje na Balkanu, što nama u Bosni i Hercegovini ne treba”, zaključuje Izetbegović.

Susret za Lavrovom za člana Predsjedništva Dragana Čovića je dobar putokaz kako treba sarađivati sa velikim svjetskim silama. Fokus bi prema njegovim riječima trebao biti na ekonomskoj saradnji.

“Danas nam je ministar rekao dajte sve vaše ideje i želje, definirajte ih i Rusija je tu. Ruska Federacija je tu da bude uz nas tako da naravno da to trebamo intenzivirati i ne plašiti se tih odnosa. Mi imamo svoj evropski put koji je neupitan, a sve drugo su prijatelji koji nam mogu pomoći da neke druge stvari unaprijedimo u Bosni i Hercegovini i da ojačamo svoju Bosnu i Hercegovinu”, poručuje Čović.

No, oni koji prate geopolitičke prilike tvrde da Bosna i Hercegovina nije značajna za Rusiju, kao recimo Ukrajina, ali da je Rusija uključena na više polja u dešavanja u BiH.

Rusija na prefinjen način postupa na prostoru Bosne i Hercegovine misli Aleksandar Popov i dodaje da je to više puta pokazano kroz djelovanje PIC-a.

Zajednički stav je da se u budućnosti moraju nastaviti dobri odnosi i sa Istokom i sa Zapadom, te da treba spriječiti bilo kakve nove etničke podjele na prostoru Zapadnog Balkana jer bi to otvorilo pandorinu kutiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.