Lavrov: Prezrelo pitanje oslobođenja BiH od spoljne uprave

Vijesti 21. sep 201819:00 > 19:01
N1

Ruska Federacija se čvrsto zalaže za poštovanje Daytonskog sporazuma i protiv pokušaja je da se on revizira. Bilo koje reforme moguće samo na osnovu dogovora dva ravnopravna entiteta i tri naroda, izjavio je danas u Banjaluci Sergey Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije.

“Pitanje koje je već odavno prezerelo je oslobođenje BiH od spoljne uprave i da bi BiH mogla da bude normalna nezavisna suverena država koja sama rješava pitanje svoje budućnosti i sama donosi odluke. Apsolutno se podudaraju naši stavovi koji se tiču Balkana. Mislim na Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru. Mi smo ubijeđeni da sva ta pitanja treba da se rješavaju na uzajamnu koristi i saglasnost svih učesnika uz saglasnost zaintersovanih naroda. Apsolutno su nedopustive akcije spoljnih igrača koji pokušavaju da nametnu narodima na Balkanu vještački izbor ili ste s nama ili Ruskom Federacijom. Rusija je s Evropom i SAD bila jedan od koautora Daytona 1244 rezolucije i ne vidimo razlog zašto bi Rusija trebala da se makne od tih poslova i da se Balkan ponovo pretvori u arenu za sukobe i konflikte”, rekao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanja novinara o stvarnom ruskom uticaju na Balkanu, Milorad Dodik, predsjednik RS-a, je rekao da je prije svega čovjek koji pripada srpskom narodu, a poštuje i voli Rusiju, ali želi saradnju sa svim drugim vjerama i nacijama u regionu.

“Imamo zajednički stav: visoki predstavnik treba da ode, sudije stranci iz Ustavnog suda BiH koje bira i postavlja Zapad i da prestane mješanje u unutrašnje stvari u BiH ako želi u budućnosti da funkcioniše bilo kako kao suverena zemlja”, rekao je Dodik.

Lavrov je izjavio da je saglasan sa onim što je rekao Dodik.

“Mi uvijek radimo otvoreno u spoljnoj politici ako se o nečemu dogovaramo uvijek poštujemo svoje obaveze i tako je i s našim stavovima u vezi Daytona. Nismo mi ti koji pokušavaju da ih promijene i nismo mi ti koji pokušavaju da očuvaju elemente protektorata nad BiH, mi se na svim nivoima u svim formatima borimo za očuvanje osnovnih principa Daytona. BiH je priznata kao nezavisna, suverena i samostalna država, a BiH prije 15 godina bila je članica Savjeta bezbjednosti ono što dosad Zapad imenuje ovdje visokog predstavnika koji smije da ukida bilo koje odluke postignute u dogovoru između tri naroda, ja smataram da je to nedopustivo”, kazao je Lavrov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.