Filandra za N1: Posjeta Lavrova je vjetar u leđa Dodiku

Vijesti 21. sep 201818:53 > 19:02
N1

Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, i Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam su za N1 analizirali današnju posjetu Sergeija Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije, Bosni i Hercegovini. Filandra je ocijenio da je posjeta ministra vanjskih poslova Rusije vjetar u leđa Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

Filandra smatra da je psojeta vrlo značajna, obzirom da je Lavrov visokorangirani diplomata u svjetskim okvirima. Prema njegovim riječima, ova posjeta je pozitivan iskorak za Bosnu i Hercegovinu.

“Rusija je demonstrirala čvrste stavove od ranije poznate. U političkom smislu nije se desilo ništa novo”, kazao je.

Za Rusiju je rekao da je na Balkanu involvirana već dva stoljeća na različite načine. Na pitanje koliko je Bosna i Hercegovina značajna za Rusiju, odgovorio je.

“Bosna i Hercegovina nema geopolitički značaj za Rusiju, kao njeni susjedi – na primjer Ukrajina. Rusija živi od svojih satelita i rusofilije. Ona želi svoje prisustvo, što može biti pretpostavka za političke akcije. Ali dosadašnje iskustvo pokazuje da se ne interesuje za neposredne akcije”.

Rusofilstvo koje postoji u Banjaluci, kako je kazao, nije mnogo koristilo srpskom stanovništvo, već ono više ima simbolički značaj.

“Lijepo je kazati, lijepo zvuči: Nas i Rusa 300 miliona. Lijepo to zvuči”, ukazao je za N1.

Posjetu Lavrova je okarakterisao kao “vjetar u leđa Dodiku” za kojeg je kazao da je “eksponent ruske politike u Bosni i Hercegovini”.

Saglasan je s tim da stabilnost Bosne i Hercegovine zavisi od rješavanja situacije na Kosovu, te je dodao:

“Postali smo vezani pupčanom vrpcom za status Kosova”.

Popov je Lavorva okarakterisao “kao starim i iskusnim diplomatom” koji je izrazio očekivane poruke. Ukazao je na to da se na Balkanu dešava nova podjela interesnih sfera između svjetskih sila.

“Rusija to čini na prefinjen način podržavajući Republiku Srpsku”, istakao je.

Naglasio je da je dejtonski mirovni sproazum Bosnu i Hercegovinu učinio disfunkcionalnom državom u kojoj je teško postići dogovor, što Rusija iskorištava kao članica Savjeta za implementaciju mira.

“Jedino me brine da Evropska unija poslije svih ovih potresa koja se bavi sama sobom, zanemarujući ovaj dio. Oni se tek pojavljuju kada se poajvi veliki problem. Nadam se da se to neće ponoviti”, rekao je Popov.

Istog je mišljenja kao i Filandra da posjeta Lavorova podriže rejting Dodika u toku predizborne kampanje.

Popov je upozorio da opasnost po ovaj dio svijeta može biti “nepredvidljiva politika Donalda Trumpa”.

“Ne znam kakav će biti njegov stav prema Bosni i Hercegovini, ako znamo ako je promijenio stav prema Kosovu”, zaključio je Popov za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.