Sporazum o autoputu do Sarajeva, ne zna se trasa kroz BiH

Vijesti 21. sep 201818:43 > 19:33
N1

Srbijanska ministrica Zorana Mihajlović i predsjednik turske kompanije ''Tašjapi', Emrulah Turanli, potpisali su u Beogradu okvirni sporazum o saradnji Vlade Srbije i kompanije "Tašjapi", na projektima infrastrukture, čiji dio je i izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko. Iako je sporazum potpisan, moguća trasa te saobraćajnice kroz susjednu Bosnu i Hercegovinu, još nije poznata.

“Radićemo noć i dan kako bismo se opravdali prema narodu i državi Srbiji”, poručuje direktor kompanije “Tašjapi” Emrulah Turlani.

A kada bi turska kompanija mogla da počne izgradnju autoputa kroz Srbiju još se ne zna, jer projektna dokumentacija za dvije dionice – oko 60 kilometara od Požege do Kotromana i oko 17 kilometara od Kuzmina do Sremske Rače nije spremna. I neće biti još najmanje šest mjeseci. Turski izvođač budućih radova potpisanim sporazumom – zadovoljan.

“Svih deset hiljada zaposlenih u Tašjapiju su na raspolaganju narodu Srbije”, rekao je Turlani.

U Beogradu i Sarajevu sigurni da će taj autoput, kada bude izgrađen, biti žila kucavica regiona.

 “Više sam puta istakao da je ovo projekat života za obje zemlje”, kaže ministar Jusko.

“Puteve gradimo da bi ljudi ovdje ostali, da bi ovdje dolazili, a ne da bi odavde odlazili”, dodaje srbijanska ministrica.

Izgardnju više ništa ne može da zaustavi, poručuje potpredsjednica Vlade, iako je, priznaje, od početka bilo upitno da li će biti saglasnosti iz BiH, novca i vremena. Spremna je, dodaje, i finansijska konstrukcija.

“Mi govorimo samo sa srpske strane o autoputu čija je procjenjena vrijednost milijardu i pedeset miliona eura”, rekla je Mihajlović.

A kuda će autoput, koji od projektovanih 350 kilometara u BiH ima dužinu 270 kilometara, još ne otkriva resorni bosansko-hercegovački ministar i podsjeća da je na spisku želja bilo više od 25 prijedloga.

“Onda smo došli, ipak, da se svede to na dvije dionice, jednu koji bi išla prema istočnoj Bosni, drugi prema sjevernoj. Treba da budemo iskreni i reći da ovdje, ipak, politika i te kako ima svoj uticaj na cijeli ovaj projekat. Dok se ne završe izbori ne bih htio da govorim, jer ovo nije samo odgovor za jednog ministra, nego za cijelu novu vladu koja će doći”, kaže Jusko.

“Uvijek su putevi i uvijek je infrastruktura i politika”, dodaje Mihajlović.

Što, na koncu, poručuju i iz Tašjapija.

“Niko ne treba ni najmanje da sumnja u ovako bitan projekat koji su predsjednici Srbije i Turske dogovorili i budite sigurni da ćemo ga završiti u rekordnom roku i prije vremena”, obećao je Emrulah Turlani, direktor kompanije “Tašjapi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.