Lagumdžija u Seulu: Iskustva BiH trebaju biti pouka svijetu

Vijesti 21. sep 201819:58 > 20:07
Zlatko Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija, utemeljitelj Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova, boravio je u Seulu na trodnevnom Svjetskom mirovnom samitu gdje je održao govor o iskustvima BiH koja trebaju, kako je naveo, biti pouka današnjem svijetu punom konflikata.

“Kao jedan od pet stranih državnika i govornika imao sam priliku govoriti o našim iskustvima koja trebaju biti pouka ne samo nama već i Balkanu, Evropi i današnjem svijetu punom konflikata. Vjerujem da je sudbina Karadžića i Mladića najbolja slika budućnosti svakog zločinačkog uma koji bi pokrenuo konflikt i rušenje zajedničkog života. Nadam se da to shvataju oni koji govore o neustavnoj podijeli Bosne i Hercegovine ili secesiji. U protivnom, mi imamo rješiv problem a oni sramni kraj karijere”, kazao je Lagumdžija nakon povratka iz Seula.

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

U svom govoru, Lagumdžija je govorio o ratu u Bosni i Hercegovini i postratnom periodu.

“Bosna i Hercegovina kroz svoju historiju prošla je kroz rat, genocid, koji je bio zadnji u 20. stoljeću u Europi, mirovni proces i, konačno, kroz postratni proces izgradnje države kroz euroatlantske integracije koje još traju, te kroz učešće u UN-ovim mirovnim misijama”, rekao je Lagumdžija, govoreći na trodnevnom Svjetskom mirovnom samitu u Seulu.

“Moramo uvijek imati na umu da ratovi i zlodjela, zločini i genocid nisu počinjeni od strane običnog vojnika koji povlači obarač, nego ih čine zli umovi i lideri koji zloupotrebljavaju simpatizere za svoju ličnu, kriminalnu dobit ili sujetu”, poručio je utemeljitelj Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Prisjetivši se razgovora s jednim reporterom u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Lagumdžija navodi kako mu je kazao da bi htio vidjeti jednog dana Ratka Mladića i Radovana Karadžića pred tribunalom za ratne zločine, jer su oni bili ti koji su doveli do rata.

“Mladić i Karadžić su pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Den Haagu osuđeni za najgore ratne zločine uključujući i genocid u Srebrenici”, rekao je Lagumdžija, dodajući da vidi presude Haškog tribunala kao doprinos u prevenciji konflikta širom svijeta a ne samo kao “simbole odgođene pravde u mojoj zemlji”.

Prevencija sukoba, posredovanje u sukobima I osiguravanje održivog mira je ono što nas okuplja ne kao ljude koji dijele želju za mirom nego kao ljude koji so posvećeni širenju nade i spremnosti da ih učine našom zajedničkom sudbinom, rekao je.

“Znam da se zajedno možemo boriti protiv pravih prijetnji miru i našim društvima. Sami idemo brže. Ali ako želimo ići dalje, moramo ići zajedno“, zaključio je Lagumdžija svoj govor koji možete pogledati u videoprilogu. 

Trodnevni Svjetski mirovni samit u Seulu je okončan impresivnim skupom na stadionu uz učešće 50.000 aktivista i putem video linkova u 96 gradova širom svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.