Jedan čovjek odlučuje o povećanju plata u zdravstvu

Vijesti 22. sep 201818:28 > 19:12
N1

U Banjaluci je presjecanjem vrpce svečano otvoreno novoizgrađeno sjeverno krilo i rekonstruisani centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Vrijednost radova ovog višegodišnjeg projekta je blizu 100 miliona eura. Završetkom projekta sve klinike smještene su na jednoj lokaciji.

Ruinirana, sa desetokrevetnim neklimatizovanim sobama, bez osnovnih uslova za rad. Stara banjalučka hirurgija izgrađena nakon zemljotresa, odlazi u prošlost.

VEZANE VIJESTI

Budućnost je novootvoreni savremeni Univerzitetsko klinički centar. U novooizgrađenom Sjevernom krilu na 12.000 metara kvadratnih je 10 moderno opremljenih operacionih sala, te intenzivna njega sa 44 kreveta.

“Dugujemo veliku zahvalnost ljudima koji su u oblasti zdravstva radili mnogo godina, a da nisu imali adekvatne uslove. Na ovaj način se stiču ti uslovi i za bolje zbrinjavanje pacijenata i rad medicinskih radnika”, ističe Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

“Moram zahvaliti rukovodstvu RS što su dali prioritet zdravlju i bolesnim i starim i da oni nemaju vrijeme da čekaju rješenje ekonomskih kriza”, dodaje Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Kriza, makar ona finansijska za projekat je prebrođena kreditom Evropske investicione banke. Izvođač radova austrijski Vamed radove je započeo u februaru 2016.godine. U Kliničkom centru radi oko 2.700 zaposlenih, a svakodnevno se brinu o 1.000 pacijenata na bolničkom pansionskom liječenju. Zbog svega je pored ulaganja u objekte, potrebno ulagati i u ljude.

“Na sreću mi nemamo odlaska ni jednog univerzitetskog profesora, vrhunskog hirurga, školovali smo mlade ljude koji s obzirom da smo mi društvo od milion stanovnika, ne mogu da nađu ovdje posao. Odlazi, srednji medicinski kadar odlazi, to je problem cijelog regona”, smatra Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.

Problem su i niske plate. O tome kada će ih povećati odlučiće jedan čovjek.

“Moramo se usmjeriti da povećamo plate, ali onaj ko bude išao za onim Femićem neće dobiti ni dinara. Ja odlučujem o tome kada će biti povećane plate, pa neka ovi iz SDS-a kažu da se razmećem. Šta su oni uradili, bili su iz Banjaluke, ništa nisu uradili ovdje. Morali smo mi da uradimo, a onda nam kažu da zloupotrebljavamo za izbornu kampanju. Da, zloupotrebljavamo za izbornu kampanju. Dođite vi ovo otvorite, pokažite mi jedan objekat koji ste izgradili”, poručuje prvi čovjek entiteta, Milorad Dodik.

Kampanja UKC RS “Svi pod jedan krov” zloupotrijebljena je za promociju SNSD-ovih kandidata, kažu u Transparency International BiH, koji su zbog svega podnijeli prijavu CIK-u BiH. Na brojnim bilbordima i plakatima kojima je UKC RS pozivao građane na ceremoniju otvaranja, nalaze se Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Dragan Bogdanić i Vlado Đajić, koji su ujedno kandidati SNSD-a na predstojećim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.