Crnadak o posjeti Lavrova: Najvažnije poruke koje smo čuli

Vijesti 23. sep 201811:06 > 11:08
N1

"Posjeta ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova bila je veoma uspješna i potvrdila je prijateljske odnose sa Rusijom", saopćio je danas ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Ostatak saopćenja prenosimo u cjelosti:

“Najvažnije poruke koje smo čuli bile su da Rusija čvrsto podržava Dejtonski sporazum, da se stvari u BiH mogu mijenjati isključivo dogovorom dva entiteta i tri naroda i uvjeren sam da su ove poruke prihvatljive za svakoga u BiH.

Veoma je važno što je ministar Lavrov posjetio Republiku Srpsku i što je jasno poručio da se Rusija neće miješati u izbore, te da nema svoje favorite među partijama i pojedincima u Republici Srpskoj i BiH.

Jučerašnje izjave Milorada Dodika i sramno izvještavanje RTRS-a i drugih medija koje on kontroliše rezultat su činjenice da Dodik nije uspio da ovu posjetu iskoristi za svoju predizbornu kampanju.

Ministar Lavrov je pokazao diplomatsku veličinu izbalansiranim i otvorenim nastupom, kao i izražavanjem interesovanja za slučaj „David Dragičević“, koji je najvažnije pitanje trenutno u Republici Srpskoj.

Bez obzira na negativne stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nastaviću da pomažem internacionalizaciji ovog slučaja u narednom periodu, jer vjerujem da se tako doprinosi njegovom rješavanju“, izjavio je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.