Šta zakon kaže o zloupotrebama u izbornoj kampanji

Vijesti 23. sep 201818:31 > 19:07
N1

Sedamnaesti je dan predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini. Potencijalne nepravilnosti i kršenje kampanje evidentni su na gotovo svakom koraku. Sve je više prijava koje, u prvom redu, nevladine organizacije dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji. Reakcija nema iako pojedini političari i sami priznaju da koriste javne ustanove za promociju.

Zvanična kampanja banjalučkog Kliničkog centra pod sloganom “Svi pod jedan krov” izreklamirana SNSD-ovim kandidatima na predstojećim izborima. Svi na jednom mjestu: Dodik, Cvijanović, Đajić, Bogdanić. Potom i Dodikovo priznanje: “Zloupotrebljavamo Klinički centar za izbornu kampanju”, napadajući pri tom političke protivnike kako nisu uradili ništa i ne mogu se pohvaliti da su izgradili dio bolnice. No, reagovao je Transparency International. Te prijavio Centralnoj izbornoj komisiji.

“Svi promotivni događaji su iskorišteni zapravo da bi se veličao lik i djelo pojedinaca i da bi se promovisali pred izbore”, smatra Ivana Korajlić, TI.

U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, članu 7.2, stav 3, stoji:

“Nadležni organi neće dozvoliti političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima da postavljaju oglase, plakate, postere, odnosno da pišu svoja imena ili slogane koji su u vezi sa izbornom kampanjom, unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje”.

No, Zakon nije jasan do kraja, kaže bivši član CIK-a, Vehid Šehić. Teško da će biti ozbiljne reakcije, možda tek apel CIK-a, koji političarima mnogo ne znači. Prisjeća se kampanje koju je na prošlim Opštim izborima vodio tada federalni ministar poljoprivrede, Jerko Ivanković Lijanović, kada je reklamirajući Ministarstvo nosio odjevne predmete s logom njegove stranke. Uzimaju li stranke od javnih preduzeća i institucija i novac za kampanje?

“Na prošlim Opštim izborima nijedna politička stranka nije navela koliko je platila svoje posmatrače, a mi znamo da ih plaćaju i to znaju oni. Uvijek se postavlja pitanje odakle taj novac jer on se ne prikazuje i kao ulazni novac na račun te političke stranke, kada je u pitanju izborna kampanja, niti ga imate igdje kao finansijski trošak. To za pravo daje da se sumnja da su upravo ti novci na nezakonit način izvlačeni iz javnih preduzeća i da se ona koriste kao crni fondovi”, kaže Šehić.

Ovih dana aktuelni su i besplatni ljekarski pregledi. Jučer u organizaciji sarajevskog Kliničkog centra gdje je učestvovala i direktorica, ujedno i kandidat za Parlament Federacije BiH, Sebija Izetbegović. Nedavno besplatni pregledi i na banjalučkom Kliničkom.

“Direktor Kliničkog centra se pojavljuje na bilbordima na kojima se nude besplatni pregledi za penzionere i nikada nismo uspjeli dobiti informaciju ko je tačno finansirao ovu kampanju s obzirom na to da je projekat pod pokroviteljstvom predsjednika RS-a. Dakle, vjerovatno se radi o javnim sredstvima koja su iskorištena ne samo za promociju kandidata SNSD-a, već se kroz te besplatne preglede, koji se nude, omogućava direktan pristup biračima”, zaključuje Korajlić.

No, kako skrenuti pozornost s eventualnog predizborno-stranačkog iskorištavanja javnih resursa?

“Ova kampanja obiluje svim i svačim, pozivom na homogenizaciju zbog opasnosti koja dolazi tobože od drugih, uvođenjem u igru unutarnacionalnih izdajnika koje čine svi koji su izvan tradicionalnih nacionalnih zaštitnika, zastrašivanje, prijetnjama novim secesionističkim pohodima. Na svu sreću ima i nešto pozitivno da je Čović na svojim bilbordima izostavio titulu akademika”, poentira Slavo Kukić, univerzitetski profesor.

Kako stati u kraj eventualnim malverzacijama u kampanji? Da li su Centralnoj izbornoj komisiji svezane ruke zbog nedefinisanih zakonskih stavki, ili je ipak riječ, kako mnogi tvrde o političkom utjecaju? Ili je još veći problem, kako navode sagovornici što u Bosni i Hercegovini ne funckioniše pravna država?!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.