Planinari svih generacija pohodili najviši vrh na Vlašiću

Vijesti 24. sep 201811:04 > 11:14
Fena

Posljednjeg dana ljeta i u susret jeseni, 46 planinara iz Sarajeva su, u organizaciji HPD Bjelašnica, pohodili najviši vrh Vlašića, Paljenik na 1933 metra nadmorske visine, a na kojem je u bivšoj Jugoslaviji izgrađena jedan od najznačajnijih radio-relejnih sistema.

Ugodno ljetno-jesenje vrijeme, s malo vjetra koji je davao svježinu, sunce i oblaci, ali bez kapi kiše, bili su za uspon sa Galice do vrha Vlašića idealni uslovi za pješačenje.

Uživali su učesnici pohoda, predvođeni Elzom Babić i Anom Dlouhi, u prekrasnim prostranstvima Vlašićkog platoa, vidokrugu koji je povremeno ukrašen maglom djelovao još magičnije. Prostrani pašnjaci, tišina koja s ‘čuje’ i odmara u bijegu iz urbane vreve, šarenilo darova prirode u jesenjem ozračju pružili su istinsko uživanje tokom trosatnog hodanja.

Fena
Fena
Fena
Fena/Ilustracija
Fena
Fena

S razlogom planinari rado pohode Vlašić, jer kako kažu oni koji su u subotu bili po ko zna koji put na najvišem vrhu te planine, krajolik, širina i prostranstvo vlašićkih predjela su ljepota u kojoj se svaki put i iznova uživa. Da je tako potvrđuje i broj učesnika izleta, koji odavno nije bio tako masovan. Među 46 učesnika bili su planinari i planinarke svih generacija, od osnovaca do onih koji su u trećoj životnoj dobi.

Odmor, u povratku, u planinarskom domu na Devečanima, i onda na Galici, odakle se i krenulo na Paljenik zaokružili su uživanje u vlašićkoj prirodi i s velikom dozom zadovoljstva dolazak u Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.