Otmica posade broda: Komunikacijska oprema uništena

Vijesti 24. sep 201817:22 > 17:26
N1

Pirati su kod obale Nigerije oteli 12 članova posade teretnog broda švicarske kompanije Massael među kojima se nalaze i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine u Bernu i Kairu sarađuju sa kompanijom Massoel na što skorijem oslobađanju otetog državljanina Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ali i ambasade u Kairu koja nerezidentno pokriva Nigeriju za N1 je rečeno kako zbog kompleksnosti situacije ne mogu govoriti o detaljima akcija koje vodi švicarska kompanija.

“Ambasada Bosne i Hercegovine u Bernu je u kontaktu sa predstavnicima švicarske brodarske kompanije u čijem je vlasništvu oteti brod. Osim što je Ambasadi potvrđeno da je jedan od radnika na brodu državljanin BiH, ostali podaci se radi istrage i aktivnosti koje se poduzimaju za sigurno i brzo puštanje zadržanih na brodu ne smiju davati u javnost”, navodi se saopćenju Ministarstva.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan poručuje kako će se ovaj sindikat boriti za otete pomorce. Ovaj sindikat na sebe preuzima i brigu za državljanina BiH s čijom su porodicom u kontaktu.

“Sukladno iskustvu kompanija bi to trebala odraditi. Nažalost, ponovo se događaju ti piratski napadi. Zadnje dvije godine znatno je bio smanjen broj piratskih napada, međutim ponovo se evo dogodilo. Ne znam zašto i ko je tu zakazao jer je broj definitivno trebao imati oružanu pratnju u vodama Nigerije. Zašto to nije bilo tako to ćemo saznati”, kazao je Melvan.

Ni iz međunarodnog sindikata pomoraca Nautilus zbog vrlo složene situacije nisu željeli govoriti o detaljima napora na oslobađanju otetih pomoraca. Švicarska kompanija Massoel na teren je uputila specijalni pregovarački tim.

“Otmičari su ovom prilikom uništili veći dio komunikacijske opreme i sa sobom odveli 12 od 19 članova posade. Brod se trenutno nalazi na pristaništu u Bonny Islandu i na njemu se nalaze pilot i mornarički oficiri. Sigurnost i dobrobit otetih pomoraca je prioritet za kompaniju “Massoel” koja u saradnji s vlastima i specijalistima radi kako bi oteti pomorci bili što prije oslobođeni i sigurni. Porodice oteti su stalno informisanje o dešavanjima”, kazali su iz kompanije.

VEZANE VIJESTI

Hrvatske vlasti također vode diplomatsku akciju koja bi trebala dovesti do oslobađanja pomoraca, a aktivnosti predvodi ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo unutrašnjih poslova će također zatražiti međunarodnu policijsku pomoć.

“Prije svega meni je žao kada se dogodi nešto tako. Jasno treba sada vidjeti…Koliko imam informacije Ministarstvo vanjskih poslova provjerava kako bi se došlo do tih informacija, da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca”, izjavio je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Istragu o događajima kod obale Nigerije provodi i Nigerijska agencija za morsku administraciju i sigurnost koja je najavila da će uskoro javnost obavijestiti o rezultatima istrage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.