Pod lupom: Nikad više izbornih nepravilnosti

Vijesti 24. sep 201818:41 > 19:31
N1

Više nego ikada ranije uočenih potencijalnih nepravilnosti koje ozbiljno mogu narušiti izborni proces, tvrde iz Koalicije Pod lupom. Od krađe identiteta, kupovine glasova, enormnog i sumnjivog povećanja broja glasača u odsustvu.

Centralna izborna komisija tvrdi, sve čine što je u njihovoj nadležnosti da preispitaju i eventualne nepravilnosti prijave Tužilaštvu BiH. No, šta po prijavama konkretno radi Tužilaštvo, nije poznato još ni CIK-u, niti odgovaraju na upite N1 televizije.

Primjer kako se navodno kupuju glasovi Koalicija Pod lupom proslijedila je CIK-u. Sljedeću konverzaciju zabilježili su, tvrde, na Messengeru, konkretno je riječ o lobiranju studenta u Srbiji:

“U principu ti meni daš podatke i ostalo urade njihovi ljudi. Ja te samo zovnem kada budu pare da ti dam.
Jesi ti član SNSD-a? Da nisam ovo ne bih mogao da radim. Ako hoćeš iskreno, na sastanku je rečeno da je glas 2500 (dinara) i da možemo da ga prodamo za koliko hoćemo”.

Zabilježili su i fotografije, gdje su u vrećicama s logom stranke pokloni. No, nije poznato kome su vrećice namijenjene.

“Svaka nepravilnost pa i ona s jednim glasom može utjecati na izborni rezultat odnosno na dodjelu mandata s obzirom na to da mi imamo otvorene liste, dakle doslovno jedan pojedinačni glas građanina može utjecati na to koja stranka, pogotovo koji pojedinac može dobiti mandat naredne četiri godine”, kaže Dario Jovanović, Koalicija Pod lupom.

Tako su CIK-u proslijedili i brojne slike navodnog iskorištavanja javnih preduzeća i institucija u predizborne svrhe. Gostovanja na predavanjima, otvaranja javnih institucija, do dopisa koje članovi stranaka upućuju javnim preduzećima u kojima zahtijevaju učešće u raspodjeli radnih mjesta. No, postoje sumnje i na mnogo ozbiljnije nepravilnosti. Potencijalna krivična djela.

“Postoje djela odnosno sumnja u počinjenje nekog krivičnog djela koje je vrlo teško dokazati ono je evidentno međutim počinilac je obično NN osoba”, rekla je Maksida Pirić, portparolka CIK-a.

Centralna izborna komisija još čeka odgovor Tužilaštva BiH, a čekaju i mediji, o tome šta je s navodima o krađi identiteta koje je prijavilo više od 300 glasača izvan BiH. Da li su opravdane sumnje i da se priprema izborna krađa zbog podatka da je gotovo duplo više glasača u odsustvu prijavljeno ove godine, posebno iz Srbije i Hrvatske?

“Imamo medije koji su objavili listu birača putem pošte i ako analizirate tu listu vi vidite da u pojedinim opštinama broj birača prijavljenih za glasanje putem pošte za dvadeset puta je povećan u odnosu na lokalne izbore. Mi ćemo zahvaljući rezultatima izbora gdje se prikazuje glasanje putem pošte zapravo vidjeti za koga su rađene te masovne kampanje za fiktivnu registraciju ličnih podataka”, tvrdi Jovanović.

Jer ako se ustanovi da je većina glasova otišla za jednu ili dvije stranke, biće jasno ko su nalogodavci, kaže Jovanović. Iz CIK-a porast glasača u odsustvu pravdaju intenzivnom kampanjom kako političkih stranaka, tako i same Centralne izborne komisije. Navode i sljedeće:

“Rast ne može biti pokazatelj bilo kakve zloupotrebe. Zloupotreba se dokazuje konkretnom prijavom birača da ga je neko mimo njegove volje prijavio da glasa putem pošte. I općinskim i gradskim izbornim komisijama smo dostavili izvode iz Centralnog biračkog spiska odnosno spiskove birača koji glasaju putem pošte za odeređenu općinu da općinska izborna komisija na adekvatan način provjere taj birački spisak i ako ima da je registrovan mimo njegove volje da obavijesti o tome nadležnu izbornu komisiju”, pojašnjava Pirić.

Iz OSCE-a poručuju, pomno pratimo sve što se dešava. Pozivaju građane da glasaju, a nadležne institucije da reaguju adekvatno u slučaju nepravilnosti i da o tome obavijeste javnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.