Abdić-Jelenović: Mi ne opstruiramo smještaj migranata

Vijesti 24. sep 201820:39 > 20:45
N1

Elvira Abdić-Jelenović, predsjednica Kluba Laburističke stranke u Općinskom vijeću Velike Kladuše i predsjednica LS-a BiH, za Dan uživo govorila je o migrantskoj krizi u Velikoj Kladuši.

Govoreći o situaciji sa migrantima u Velikoj Kladuši, kazala je da se situacija nije poboljšala, te dodala da je u prethodnom vremenu bilo nekoliko sastanaka sa predsjedavajućim Općinskog vijeća i predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH.

“Došli smo do toga da na toj lokaciji na kojoj su smješteni migranti se ništa nije poboljšalo, iako je u početku kad smo tražili tu lokaciju bilo najavljeno da bi oni svi trebali nešto uraditi. Čak je i općinski načelnik želio da napravi kuhinju, da smjesti jedan kontejner i malo kvalitetnije sanitarne čvorove, međutim oni su tvrdili da oni to mogu sve, da je to organizacija na nivou BiH i da će oni to odraditi. Evo, kao što vidimo, ništa se nije pomaklo”, istakla je naša gošća.

Upitana o broju migranata u Velikoj Kladuši, Abdić-Jelenović je kazala da niko nema taj podatak, ali je dodala da ih je vidno manje u gradu.

“To možemo tražiti u dva razloga. Jedan je vjerovatno što oni ipak prelaze preko granice i odlaze u Hrvatsku, a drugi je što ima dosta objekata u koje su provalili. Policija to više ne može kontrolirati i s vremenom će to postati veliki problem”, pojasnila je.

Podsjetila je da je 19.6. Općinsko vijeće Velike Kladuše jednoglasno donijelo odluku da ne želi migrantski centar na području općine, dodavši da je Vijeće spremno da ravnomjerno podnese teret migrantske krize.

Abdić-Jelenović je iznijela tvrdnje da novac dolazi izvana za prebacivanje migranata izvana, te da prema lokalnim pričama prebacivanje jednog migranta košta 2.500 eura.

“Činjenica je da tim ljudima dolazi izvana i da neko taj novac prima u Bosni i Hercegovini”, istakla je.

Komentarisala je i tvrdnje Dragana Mektića da vlast u Velikoj Kladuši opstruiše mogućnost smještaja migranata.

“Mi se samo držimo naših prava Zakona o lokalnoj samoupravi. Mi ne opstruiramo, nego Ministarstvo sigurnosti ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine, ako ide mimo lokalne zajednice”, kazala je Abdić-Jelenović u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

Cijeli razgovor pogledajte u videu gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.