BiH (ne) dobiva finansijsku pomoć za migrante i izbjeglice

Vijesti 25. sep 201816:08 > 19:12
N1

U izvještaju OSCE-a o djelovanju ključnih aktera na terenu u vezi sa migrantima i izbjeglicama koji je predstavljen u Sarajevu, navodi se da je potrebna, između ostalog, i jasnija komunikacija svih relevantnih aktera. Komunikacija o utrošku miliona koje dobiva Bosna i Hercegovina od Evropske unije za pomoć sa situacijom s migranitma - nije jasna.

U analizi rada Granične policije Bosne i Hercegovine, Službe za poslove sa strancima, ustanova zdravstvene zaštite i drugih uključenih institucija, OSCE primjećuje nedostatak instrukcija i smjernica za postupanje u aktuelnoj situaciji s migrantima. Iako je Vijeću ministara od Evropske komisije prije 45 dana odobreno šest miliona eura za podršku u smještaju i ishrani migranata, iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice kazali su da tragaju za donacijama.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je u stalnoj potrazi za donatorima”, ukazao je Medžid Lipjankić, šef Odjela u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

A donatori su se ukazali, i to u formi Evropske komisije – u junu i augustu ove godine – sa ukupnom sumom od sedam i po miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini. U zvaničnom saopštenju Evropske komisije od 10.augusta je navedeno:

“Danas je Evropska komisija usvojila posebne mjere kojima se dodjeljuje šest miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju migrantskih kretanja. Sredstva Evropske unije će, između ostalog, omogućiti smještaj i osnovne usluge za izbjeglice, tražioce azila i migrante te pojačati kapacitete za nadzor granica. Ova sredstva nadopunjavaju 1,5 milion eura koji su ranije u junu dodjeljeni Bosni i Hercegovini”.

U međuvremenu, migranti i izbjeglice borave u neuslovnim okolnostima u đačkom domu u Bihaću.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona, je istakao:

“Nismo vidjeli ni jedne marke, a vi govorite o milionima”.

S druge strane, Lipjankić tvrdi da se sredstva pomoći migrantima i izbjeglicama plasiraju kroz međunarodne organizacije.

“Institucije Bosne i Hercegovine nemaju još punu informaciju o utrošku tih sredstava, načinu utroška tih sredstava, znamo da se sredstva plasiraju kroz IOM i UNHCR. Evo to su naši partneri u ovom poslu, nadam se da ćemo u narednom periodu i te stvari staviti pod kontrolu”, rekao je šef Odjela u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Iz UNHCR su način utroška sredstava obrazložili sljedećim riječima: sredstva su prioritetno namjenjena za Unsko-sanski kanton i tu se već troše.

“Ono što UNHCR i IOM zajedno rade jeste da se osigura da se najugroženiji ljudi prebacuju sa tih mjesta koje nisu pogodne za porodice u smislu hladnog vremena. Želimo ispuniti njihove potrebe kako bi imali adekvatan smještaj tokom zime”, kazala je Stephanie Woldenberg, viša savjetnica za međunarodnu zaštitu UNHCR-a.

Krajem jula u Unsko-sanskom kantonu bilo preko 4.400 migranata i izbjeglica bez formalnog smještaja, procjenjuje se u izvještaju OSCE-a. Tada su organi ovog kantona osigurali smještaj za 110 ranjivih migranata i izbjeglica u hotelu Sedra.

Krajem septembra, vremenske prilike nagovještavaju pad temperatura do nula stepeni celzijusa. Milioni eura, stotine migranata, a neki od njih će minuse dočekati u neuslovnim okolnostima za život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.