Sutra prvostepena presuda u slučaju Sefić i drugi

Vijesti 25. sep 201817:27 > 17:29
N1

Gotovo godinu i po nakon početka sudskog procesa - sutra će na Kantonalnom sudu u Sarajevu biti izrečena presuda Sanjinu Sefiću i ostalim optuženim u ovom slučaju.

Prvooptuženi Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu, a 9. januara ove godine izručen je pravosuđu BiH nakon ekstradicijskog postupka. Tereti ga se za izazvanje saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su smrtno stradale studenice Selma Agić i Edita Malkoč.

Postupak protiv Sefića i saučesnika počeo je 21.03.2017. na Kantonalnom sudu a Sefić i osumnjičeni pomagači Dino Alić, Amar Salihović, te njegova sestra Sara Sefić tada su se izjasnili da nisu krivi za ovaj slučaj.

U julu prošle godine, četiri mjeseca po početku sudskog procesa – cijeli glavni pretres ponovljen je ispočetka, zbog zakonskih posljedica odgađanja nekoliko ročišta.

Iz Tužilaštva KS su po završetku dokaznog procesa zatražili maksimalnu kaznu zatvora za Sanjina Sefića i to za počinjenje dva teška krivična djela: protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom stradanja dvije osobe i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće.

S druge strane, odbrana, odnosno advokat Kerim Čelik koji zastupa Sefića zatražio je oslobađajuću presudu u ovom slučaju. Oslobađajuće presude zatražili su i advokati Dine Alića, Sare Sefić, Amara Salihovića i Sauda Nišića.

Izricanje presude zakazano je u 10h.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.