Porušena kuća pod zaštitom UNESCO-a u Mostaru i dalje čeka

Vijesti 25. sep 201817:39 > 17:52
N1

Nakon što smo prošle godine objavili priču o dugogodišnjoj borbi porodice Medan iz Mostara da u ratu porušenu kuću koja je pod zaštitom UNESCO-a obnove i vrate u prvobitno stanje, od Ministarstva kulture i sporta FBiH, te državne Agencije „Stari grad“ osigurana su sredstva za kompletiranje projektne dokumentacije.

Za ovu porodicu je to značajan korak, jer više od dvadeset godina kucaju na vrata raznih državnih institucija, aplicirali su na brojne programe za povratnike, no bez rezultata.

Ovo je kuća iz koje je Zorana Vlaho Medan s porodicom 1992. godine izbjegla u Srbiju. Od ‘97. do danas traje njena borba za obnovu porušenog doma. Ni sama ne zna broj zahtjeva za obnovu, koje je slala na razne adrese.

“Nemaju para, kuća je velika, za jednu moju kuću mogu tri manje obnoviti, to su obrazloženja koja sam ja trebala da progutam kao validna”, kaže nam Zorana.

S obzirom na to da se kuća nalazi pod zaštitom UNESCO-a, država je dužna vratiti je u prvobitno stanje. Od Ministarstva kulture i sporta, te državne Agencije „Stari grad“ inače bivšeg Zavoda za zaštitu spomenika dobili su kažu 4000 KM za projektnu dokumentaciju. 2013.aplicirali su za Regionalni stambeni program , međutim kažu da su tek prije mjesec dana iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice saznali da dokumentacija nije bilo potpuna.

“Dešava se prepiska koja je smiješna, gdje mi nakon pet godina odgovaraju da imam nepotpunu dokumentaciju. Uslovljavaju nas, te malo nas je, te velika nam kuća, ne vjerujem da im pada na pamet da vrate objekat u prvobitno stanje, jer oni stalno tvrde da nemaju dovoljno sredstava”, priča nam Zorana.

Preliminarne liste potencijalnih korisnika objavljuju na oglasnoj ploči lokalne zajednice, kao i na internet stranici Ministarstva kažu iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Pomoć u obnovi stambenih jedinica u svrhu povratka, dodjeljuje se kažu, do nivoa propisanog Standardima za obnovu i izgradnju objekata u svrhu zbrinjavanja povratnika, izbjeglih i raseljenih u BiH.

“Imajući u vidu da navedeni objekat ima status spomenika kulture, ovi standardi nisu primjenjivi u slučaju rekonstrukcije koja se mora uraditi pod odgovarajućim uslovima koji uveliko premašuju propisane standarde, uključujući i posebne procedure javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za usluge projektovanja, izvođenja radova i nadzora nad izvođenjem radova koji moraju imati posebnu licencu za obnovu i izgradnju ovakvih infrastrukturnih objekata. Stoga, projekti koji se implementiraju u svrhu provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu pogodni u ovakvim slučajevima zbog neprilagođenosti načina provedbe”, navodi se u odgovoru Ministarstva za ljudska prava na upit N1.

Imajući u vidu navedeno, rješenja po pitanju obnove stambenog objekta u Mostaru koji je pod zaštitom UNESCO-a potrebno je tražiti putem organa nadležnih za obnovu spomenika kulture, kažu iz Ministarstva. Porodica Vlaho kaže u pitanju je samo prebacivanje odgovornosti, s obzirom na to su prethodno preduzeli sve izvodive korake u dosadašnjoj fazi. A iz godine u godinu , kažu postoji sve veći strah od urušavanja zidova kuće koja se nalazi odmah uz mezarje.

“Tu su ljudi, porodice čiji je neko sahranjen, ali opet nema dovoljno sluha ni za to, kako da ja objasnim nekom ako se nešto desi. Najgore mi je bilo suočavati se s informacijom da u slučaju ako padnu zidovi na mezarje da smo mi odgovorni”, kaže Ana Medan, Zoranina kći.

I dok čekaju građevinsku dozvolu i reviziju projektne dokumentacije, Zorana i njena porodica sa adresom u Novom Sadu, uzdaju se u međunarodne donatore. Nadaju se da će neko imati sluha za njihov problem, te da će njihova velelpna kuća u Mostaru vratiti nekadašnji izgled.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.