Porodice stradalih studentica: Dva života u zatvoru

Vijesti 26. sep 201809:14 > 09:18
N1

Članovi porodica tragično stradalih studentica Selme Agić i Edite Malkoč kazali su jutros za N1 da očekuju osuđujuću presudu Sanjinu Sefiću koji se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su djevojke smrtno stradale.

Presuda Sanjinu Sefiću i ostalim optuženim u ovom slučaju bit će izrečena danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

”Prešli smo opet te neke kilometre koje prelazimo, nadam se da je ovo posljednji put pred Sudom. Nadamo se da će to proći kako treba. Vidjećemo da li će to biti država prava ili ono kako ne treba”, kazao je Amir Agić.

Enesa Malkoč, sestra stradale Edite, kazala je za N1 da želi da ”sve ovo prestane”.

”Ono što ja želim ne može biti ispunjeno. Naš zakon nije u stanju pružiti, želim da provede barem dva života iza rešetaka. Samo želim da sve ovo prestane”, rekla je ona i dodala:

”Edite i Selme nema, ono što mi prolazimo emotivno, niti pričamo niti možemo opisati. Radimo ovo zbog svih potencijalnih Sanjina Sefića. Svi oni koji se bave pitanjem sigurnosti”, poručila je ona.

Agić je dodao da u njegovom životu nakon ovog događaja nema radosti, ali da se nada da će presuda barem ublažiti osjećaj tuge.

”Nama se ništa nije promijenilo, čak nam je teže. Svi naši prijatelji kažu da će biti lakše vremenom, ali nama je teže. Mi živimo život, moramo da živimo, ali kod nas nema veselja i radosti. Nadam se da će današnja presuda da nam to malo ublaži, osjećali bismo se ružno ako presuda ne bi bila kako treba”, potcrtao je on.

Prvooptuženi Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu, a 9. januara prošle godine izručen je pravosuđu BiH nakon ekstradicijskog postupka. Tereti ga se za izazvanje saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su smrtno stradale studenice Selma Agić i Edita Malkoč.

Postupak protiv Sefića i saučesnika počeo je 21. marta prošle godine na Kantonalnom sudu, a Sefić i osumnjičeni pomagači Dino Alić, Amar Salihović, te njegova sestra Sara Sefić tada su se izjasnili da nisu krivi za ovaj slučaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.