Crnadak: BiH je posvećena poštivanju principa OSCE-a

Vijesti 26. sep 201810:05 > 10:08
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, učestvuje na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u New Yorku.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, u saopćenju navode da se, prvog dana boravka u New Yorku u utorak, Crnadak na marginama zasjedanja Generalne skuopštine sastao sa Thomasom Gremingerom, generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE). Crnadak je tom prilikom istakao posvećenost BiH punom poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a i dodao da je opredijeljena da unaprijedi saradnju i aktivnosti unutar OSCE-a.

Razgovarano je o radu i aktivnostima nedavno uspostavljenog OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koji je otvorio Izbornu promatračku misiju za opšte izbore u BiH zakazane za 7. oktobar ove godine sa ciljem da se utvrdi da li su izbori provedeni u saglasnosti s obavezama OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom.

U nastavku aktivnosti, Crnadak se sastao sa Michele Coninsx, izvršnom direktoricom Komiteta za borbu protiv terorizma (CTED). Na sastanku su razmijenjeni stavovi i mišljenja o trenutnim terorističkim prijetnjama i izazovima, preventivnim mjerama, te radu komiteta i UN-a u cjelini u adresiranju ovih pitanja.

Crnadak je sagovornicu informisao o situaciji u BiH kada je u pitanju suzbijanje terorizma naglasivši da je usvojena i već se provodi Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015-2020. godina, te i da su sve nadležne institucije i agencije u BiH temeljem ove Strategije izradile vlastite akcione planove i aktivno rade na implementaciji.

Crnadak je prvi dan učešća u zasjedanju GS UN-a okončao učešćem u programu posvećenom kampanji za borbu protiv svih oblika antisemitizma, koji je iniciran od strane stalnih misija Izraela, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, zaključuju iz Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.