Detalji presude Sanjinu Sefiću

Vijesti 26. sep 201810:43 > 10:55
N1

Sanjin Sefić osuđen je na 14 i pol godina zatvora prvostepenom presudom Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu.

Sudsko vijeće proglasilo je Sefića krivim po obje tačke optužnice, odnosno za počinjenje dva teška krivična djela, protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom stradanja dvije osobe i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće.

Tokom izricanja presude, navedeno je da je Sefić prošao kroz crveno svjetlo brzinom od 65 kilometara na sat dok je pješacima bilo zeleno svjetlo za prelazak preko pješačkog prelaza. 

Selma Agić iz Bugojna je preminula na mjestu nesreće dok je Edita Malkoč iz Bosanske Krupe preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Sudsko vijeće navelo je da se Sefić nije pridržavao saobraćajnih propisa. Osuđen je na 14 godina zatvora za krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom stradanja dvije osobe dok je na godinu dana osuđen zbog krivičnog djela neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće. Sudsko vijeće izreklo mu je jedinstvenu kaznu od 14 i pol godina.

U kaznu će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno od 12. oktobra 2016. godine. Sudskom odlukom oduzima mu se vozačka na pet godina nakon što izađe iz zatvora.

Njegova sestra Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbe.

Suđenje Sefiću i drugima počelo je 21. marta 2017. godine, a nakon što je prvooptuženi poslije hapšenja u Srbiji i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka u januaru iste godine izručen bh. pravosuđu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.