Šta je za Dom naroda vitalni nacionalni interes?

Vijesti 26. sep 201818:36 > 18:41
N1

Zakon o izbornim jednicama i mandatima u Parlamentu FBiH, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara ranije je proglasila pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa, što je potvrdio i dopredsjedavajući Doma Drago Puzigaća, inače delegat koji dolazi iz SNSD-a.

Upravo zbog ovakvog Puzigaćinog poteza Klub delegata iz reda srpskog naroda zatražio je njegovu smjenu, što Bradara nije htjela uvrsititi u dnevni red, ocjenivši to također pitanjem vitalnog nacionalnog interesa.

Zakonodavno-pravna komisija kojoj nisu prisustvovali delegati iz HNS-a danas je raspravljala da li se po ovim osnovama mogao proglasiti vitalni nacionalni interes, konkretne zaključke usvojiće sutra na sastanku, uoči vanredne sjednice

“Pokušaće se spriječiti da neko individualno, jedno ili dvoje u ime cijelog naroda proglašavaju bilo šta im padne na pamet, vitalnim nacionalnim interesom. Način na koji govori zakonodavno pravna komisija u našem mišljenju traži debelo dodatano obrazloženje kada je u pitanju vitalni nacionlani interes bilo kojeg od naroda”, naglašava Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda i delegat kluba Bošnjaka (SDA)

U poslovniku je vrlo jasno naznačeno šta je vitalni nacionalni interes i kada postoji mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa od strane dva člana rukovodstva doma-samo kada su u pitanju zakoni koji se odnose na član 115. Poslovnika o radu. U njemu se uz ostalo navodi identitet jednog naroda, ustavni amandmani, naobrazba, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture. No to ovde nije slučaj, slaže se i Aner Žuljević delegat Kluba ostalih (SDP) i član Zakonodavno-pravne komisije.

“Mi smo bili spremni da kao SDP faktički omogućimo odlazak ovog zakona na Ustavni sud da kaže svoju konačnu riječ da li se radi o vitalnom nacionalnom interesu, to nam nikada nije bilo sporno. I ovakav potez HDZ-a uz SNSD pokazuje da oni nemaju argumente kontra ovog zakona”, naglašava Žuljević.

Još uvijek nije poznato da li će mišljenje Komisije biti podržano u Parlamentu i da li će se u konačnici Klub delegata iz reda hrvatskog naroda pozvati na vitalni nacionalni interes, na što imaju legitimno pravo. Niko iz kluba Hrvata sutrašnju sjednicu nije želio komentirati.

Peđa Kojović koji također smatra da je zloupotrebljen vitalni nacionalni interes, na pitanje o samoj sjednici, kaže kako bi sa zakonom možda “trebalo pričekati”

“Da se radi samo o dijelu koji predstavlja selekciju, biranje delegata u Dom naroda to bismo mogli, jer to se de facto ne smatra izborima, no on reguliše i pitanja koja se tiču Predstavničkog doma, broj mandata, izborne jedinice. Ja nekako mislim da u izborima, usvajanje ovog zakona sada, značilo bi mijenjanje pravila igre u toku same igre”, poručuje Kojović, delegat Kluba srpskog naroda (Naša stranka) i član Zakonodavno- pravne komisije.

Predlagači zakona o izbornim jedinicama i broju mandata su SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka. Prijedlog zakona je 20. juna jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu FBiH, ali bez prisustva poslanika Kluba HDZBiH-HNS-a i Kluba HDZ-a 1990. Predlagači tvrde da se ovim zakonom rješava problem nastao odlukom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i sprečavaju eventualne blokade formiranja vlasti nakon opštih izbora.

S druge strane, iz HNS-a BiH ističu da je prijedlog entitetski udar na državu, te da se izborna problematika, kao i odluka u pomenutom predmetu trebaju rješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Niko danas nije mogao odgovoriti hoće li sjednica Doma naroda sutra uopće biti održana, obzirom da su pojedini delegati već najavili predizborne obaveze koje su im očito važnije od zakona koji se proglašava vitalnim nacionalnim interesom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.