Velika poruka iz male zemlje: Zajednička molitva za mir

Vijesti 27. sep 201814:15 > 14:26
N1

Riječ mir noćas je odzvanjala crkvom Sv. Ante u sarajevskom naselju Bistrik. Za mir su se zajedno molili katolici, jevreji, muslimani, pravoslavci i predstavnici neabrahamskih religija. Nakon 26 godina, zajednička molitva za mir polako postaje tradicija.

Organizator ovog događaja je Vijeće za ekumenizam i međuvjerski dijalog Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Udruženje Pontanima, a ove godine prisustvovao je i generalni ministar franjevačkog reda.

Pojavnost i odore koje sugerišu razlike među vjerskim liderima potisnute su u drugi plan. Nije bilo razlike u suštini poruke:

“U ovom malom djeliću zemaljske kugle koji zovemo BiH, koju svi smatramo svojom domovinom, jedini izlaz je pomirenje, razumijevanje i zajedničko življenje”, poručio je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. Husein ef. Smajić, zamjenik reis-ul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dodao je da su “pomirenje i mir dvije spojive i nerazdvojive stvari”.

Franjevačka zajednička molitva pronašla je svoje mjesto u duhovnom, društvenom i političkom kontekstu Bosne i Hercegovine, ističu organizatori:

“Ne radi se o sekretizmu, već svako predstavi svoju zajednicu, proprati se horom, zborom i onda se svako na svoj način pomoli za mir u svijetu. U župi Svilaj sam često svraćao kod popa, blizu crkve. Sjedimo vani, pijuckamo, prolaze katolici, muslimani, pravoslavci, mašu, stanu. To na njih tako pozitivno djeluje, ili kad sa efendijom sjednem pojesti ćevape”, poručio je fra Kristijan Montina, pročelnik za međuvjerski dijalog i ekumenizam franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Generalni ministar franjevačkog reda ističe da Bosna i Hercegovina nije jedini kutak na planeti, gdje se praktikuju zajedničke molitve. Iz male zemlje poslana je velika poruka:

“Ovo se događa u Latinskoj Americi, Sjevernoj Americi, sjevernim dijelovima Azije, u cijeloj Aziji. Ovi događaji su mali simboli onoga što bi čovječanstvo moglo uraditi ako bismo ulagali i vjerovali jedni u druge”, rekao je Michael Anthony Perry.

Molitva nije bila rezervisana samo sa sljedbenike abrahamskih religija. Prisutni su bili i predstavnici Sathya Sai International Organisation i Društva za svjesnost Krišne u Bosni i Hercegovini.

“Riječ je o udruženju Sathya Sai-babe u Bosni i Hercegovini. Članovi tog udruženja već godinama učestvuju na duhu Asiza, uvijek nas franjevci pozivaju kao goste i učesnike događaja. Osnovna svrha i postojanje ove organizacije je da probudi božansko u ljudima”, kazao je Šefik Avdagić iz Sathya Sai International Organisation.

“Dolazimo na ovaj skup odavno da se družimo sa svim ljudima, sa svom Božijom djecom, kako bismo poslali jednu poruku za miran život, svjetsan, Boga, koji donosi sreću svim ljudima, bez obzira na njihovu vjeru, nacionalnost ili neke druge razlike”, rekla je Alma Bartula iz Društva za svjesnost Krišne u Bosni i Hercegovini.

Papa Ivan Pavle II inicirao je prvu ovakvu molitvu 1986. godine, okupivši predstavnike različitih religija. Poruke koje su odaslane iz franjevačke crkve u Sarajevu, pokazale su da može zajedno, ali i za jedno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.