Još jednu hladnu noć proveli migranti u Sarajevu

N1

Željeznička stanica u Sarajevu. Jutro. Pet stepeni.

Još jedna hladna, teška noć je iza ovih ljudi. Zamotani u deke, promrzli. Buđenje pod otvorenim nebom. Umjesto doručka, Radža iz Indije dan počinje sa lijekovima. Na prazan želudac, jer prvi obrok dobiju tek u 13 sati.

“Bolestan sam. Sinoć mi je doktor dao lijekove. Bosanci mnogo brinu o nama, jedni dođu s vodom, drugi s nešto hrane. Dobri ljudi”, kaže Radža.

Abid Abdul iz Pakistana ima sestru u Španiji. Pokušat će joj se pridružiti za nekoliko dana. Nada se, ne pješke. Nema adekvatnu obuću, a i noge ga izdaju. Pokazuje rane od pješačenja…

“Puno je hladno, naveče puno problema. Svi smo u problemu. Neki ljudi nemaju cipele, neki su bez jakne, ostali su bez torbi. Ne smijemo blizu kafea da se ugrijemo, kažu idite pa spavamo ovdje”, priča Abid.

Manje sreće imao je ovaj momak. U pokušaju da pređe granicu, tvrdi, policija ga je tukla dva puta. Ostao je bez telefona i novca. Svejedno, opet će pokušati. Tome se nada i Aba koji je u Pakistanu ostavio ženu i dvoje djece. Za njih kaže vrijedi proći sve ovo. Uprkos svemu tvrdi da ga sreća nije napustila.

“Ja mislim da imam sreće, i oni isto misle…pokušavat ću i nadati se”, kaže Aba.

Ostanak za njih nije opcija. Ako se i dogodi, mjesta bi mogli imati u Centru Ušivak. Otvaranje kasni, no vlasti najavljuju da će se dogoditi za sedam dana. Početni kapacitet biće sto mjesta i širit će se.

“Ušivak je bio spreman prošle sedmice, međutim pojavio nam se problem loših kablova, starih, za struju koji nisu mogli izdržati. Sada to mijenjamo i iduće sedmice će to sto posto biti spremno”, tvrdi Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

A otvaranje migrantskog centra u Hadžićima stara je priča, ali ne i djelo nadležnih. Dok se stiču uslovi za useljavanje, migrantima na otvorenom trebat će sve deblja odjeća i pokrivači za zaštitu od minusa koji stižu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.