Mogherini: Potreban kontinuiran rad na reformama ka EU

Vijesti 27. sep 201817:07 > 17:09
N1

Komesar Johannes Hahn i ja sinoć smo organizirali radnu večeru sa liderima naših partnera na zapadnom Balkanu, na marginama 73. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ovo je bila dobra prilika da se razgovara o nedavnim razvojima događaja i napretku postignutom u regiji, izjavila je visoka predstavnica EU/potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini nakon večere sa liderima zapadnog Balkana.

Dodala je kako je njihova zajednička posvećenost da pomognu svim partnerima na zapadnom Balkanu da naprave trajne korake naprijed na putu integracija u EU snažna kao i uvijek.

Ovo će zahtijevati kontinuiran rad na reformama ka EU, te više iskrene i učinkovite saradnje. Također smo se dotakli Sporazuma iz Prespe oko pitanja imena i dijaloga između Beograda i Prištine; oba su ključna za razvoj regije i njen evropski put“, navodi se u izjavi Mogherini dostavljenoj medijima.

Po njenim navodima lideri su potvrdili svoju snažnu opredijeljenost napretku u procesu evropskih integracija ubrzanjem reformi i daljnjim promoviranjem dobrih susjedskih odnosa, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.