Jusko za N1 o akcizama: Poražavajuće i razočaravajuće

Vijesti 27. sep 201818:01 > 18:11
N1

Ismir Jusko, ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio i o akcizama rekavši da je "razočaravajuće i poražavajuće" što nije dogovoren način raspodijele novca od akciza kako bi se nastavila izgradnja autoceste tj. Koridora 5c.

“Ministarstvo saobraćaja i komunikacija nema ingerencije u raspoređivanju novca od akciza. Razočaran sam što građani izdvajaju novac za akcize, a još nije počela izgradnja autoputa. Evidentno je da je krenula u predizborna kampanja u tom segmentu. Sljedeći predstavnici vlasti će imati priliku da urade nešto što nije urađeno, a to je da se novac usmjeri prema gradilištima. Za mene je poražvajuće i razočaravajuće što se to nije još desilo”, kazao je.

Jusko je ukazao da je koordinisao u projektu izgradnje autoceste koja će povezati glavne gradove Bosne i Hercegovine i Srbije. Prema njegovim riječima, rute ove saobraćajnice o kojima se govorilo su bile “spiskovi želja”, a ne prijedlozi, te je dodao:

“Mora postojati industrijska jezgra koja će to finansirati. Zato je najisplativije da ruta bude preko Tuzle i Goražda”.

Očekuje da će se izgradnjom saobraćajnice koja će povezati Sarajevo i Beograd povećati intenzitet saobraćaja. Ukazao je za N1 da nije moguće definitivno reći na koji način će se finansirati ova saobraćajnica.

Jusko smatra da je Srbija više odmakla od Bosne i Hercegovine u realizaciji ovog projekta.

Više u videu gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.