Godinu zatvora cariniku zbog mita od 60 eura

Vijesti 28. sep 201814:16 > 14:18
N1/Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je prvostepenu presudu carinskom službeniku Emiru Tatareviću zbog primanja mita u iznosu od 60 eura i izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Apelaciono vijeće odbilo je, kao neosnovanu, žalbu branioca Tatarevića, te potvrdio prvostepenu presuda Suda BiH.

Presudom Suda BiH Tatarević je proglašen krivim da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, saopšteno je iz državnog suda.

Istom presudom od optuženog je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos u visini od 60 eura.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine teretilo je Tatarevića da je 15. februara 2017. godine na graničnom prelazu Gradina u opštini Gradiška u svojstvu državnog službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH zahtijevao i primio novac da, u okviru svojih ovlaštenja, izvrši radnju koju ne bi smio izvršiti.

U optužnici se navodi da je optuženi od određene osobe primio iznos od 60 eura prilikom ulaska u carinsko područje kako bi mu omogućio prevoz polovnih stvari uključujući, između ostalog, uvoz polovnih automobilskih guma što je zabranjeno uvoziti u Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.