Broj turista u BiH raste, povećava se i broj noćenja

Vijesti 28. sep 201817:00 > 18:48
N1

Koliko je BiH lijepa i atraktivna turistička destinacija znaju svi oni koji su barem jednom posjetili našu zemlju. U posljednjem rangiranju po godišnjem rastu turizma Bloomberg je BiH svrstao u 10 zemalja koje treba posjetiti naredne godine. Sarajevo, Mostar, Kravice samo su neke od destinacija koje su prepoznate kao turističke atrakcije.

Obilazak stare gradske jezgre i slikanje za uspomenu obavezna je aktivnost za sve turiste koji dođu u Sarajevo. Izuzetak nije ni ova grupa, iz međunarodne škole u Moldaviji.

“Odlično je! Drugi put sam ovdje i zato sam doveo djecu iz škole. Ovo je fantastično mjesto. Hrana je fantastična! Ljudi su dobri, ali hrana je još bolja. Izvinite”, kazao je Robert, nastavnik iz Texsasa

”Sviđa mi se. Veoma je lijep grad, jako uživam”, istakla je Julia, Moldavia.

Bogata istorija, arhitektura i prirodne ljepote razlog su što je za prvih osam mjeseci ove godine Sarajevo posjetilo gotovo 400 hiljada turista. Skoro isto koliko ih je bilo za cijelu prošlu godinu. Broj turista raste a povećava se i broj noćenja.

”Velika je to kombinacija, svi smo mi kao jedan lanac. Gost koji dođe u Sarajevo otići će i do Mostara, u Hercegovinu i doTravnika, Bihaća…to zavisi od strukture gostiju odakle nam dolaze. Npr. arapski gosti preferiraju naše prirodne ljepote, i oni su najbrojniji u noćenjima, najduže ostaju. Za 8 mjeseci najviše su dolazili turisti iz Saudijske Arabije, Turske, Kine i Hrvatske”, naglasila je Raza Mešanović, Turistička zajednica KS.

Kulturno naslijeđe i digitalizacija u fokusu su ovogodišnje kampanje svjetske turističke organizacije, što je šansa za turistički rast i razvoj i BiH.

”Mi od potencijalne destinacije sa velikim i prirodnim i antropogenim potencijalom polako prerastamo u jednu poželjnu i dopadljivu turističku destinaciju koja iz godine u godinu bilježi sve bolji i bolji turistički promet”, naglasio je Aleksandar Đurić, savjetnik ministra turizma Republike Srpske.

Turistički rast bilježi i Mostar. Kulturno-istorijsko naslijeđe, Stari most, Neretva, Buna, sve to turisti iz cijelog svijeta žele vidjeti i doživjeti.

“‘Ono što je meni posebno drago jeste ono što smo sebi davno postavili za cilj, da su Mostar i Hercegovina davno prestali biti jedna prolazna turistička destinacija. Definitivno smo jedan prepoznatljiv brend na turističkom tržištu, turisi se zadržavaju više, ponuda je puno bolja nego što je bila prethodnih godina”, istakao je Semir Temim, Turistička zajednica HNK.

Ipak, ima i onih koji iz Mostara osim uspomena nose i savjet za buduće turiste.

”Mali savjet, ne kupujte sok od sumnjivih starica na ulici. Nagovarala me je da probam, kupio sam sok i probao – bio je to alkohol, i to prilično jak”, kazao je Elvin, Texas.

Svidjeli im se domaći proizvodi ili ne, turisti će iz BiH sigurno otići puni lijepih uspomena, novih znanja i želje da ponovo dođu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.