Brojni bh. građani u inozemstvu nisu dobili poštu CIK-a

Vijesti 28. sep 201817:56 > 18:46
N1

N1 je u posjedu novih svjedočenja bh. građana koji žive u inozemstvu, a koji tvrde da nikada nisu dobili poštu Centralne izborne komisije BiH nakon što su se prijavili za glasanje izvan BiH.

Kažu da je pošta vraćena u Sarajevo, a da nikada nije ni bila na njihovoj adresi. Osim toga, datumi dospijeća pošiljaka koje navodi BH Pošta i lokalne pošte u tim zemljama se ne poklapaju.

Armina Galijaš, nastanjena u austrijskom Grazu, registrirala se za glasanje u inostranstvu. Za N1 kaže da je obaviještena kako je Centralna izborna komisija poslala poštu sa glasačkim materijalom krajem avgusta, ali da je nikad nije zaprimila, premda je, kaže, u to vrijeme bila u Grazu. Prema opciji online praćenja BH Pošte pošiljka je bila na relaciji Sarajevo – Austrija, ali se datumi koje navodi BH Pošta i ono što je Armini rečeno u Austrijskoj pošti ne poklapa.

“Kada odem na BH Poštu, 31.8. je to poslano iz Sarajeva, ovdje piše da je 6.9. došla u Austriju, i da je već 8.9. bila u Sarajevu. Dok mi u Austrijskoj pošti kažu da je pošiljka stigla 3.9. i da je isti dan vraćena, nazad u Sarajevo”, kaže Armina. 

Zbog nejasnoća oko nestalog glasačkog materijala niko ne preuzima odgovornost, niti iko garantira da taj meterijal nije zloupotrebljen. Armina Galijaš obratila se pisano Centralnoj izbornoj komisiji. Odgovor glasi:

“Poštovana, Set sa glasačkim materijalom je distribuiran na adresu sa obrazca, a razlog zašto pošta nije dostavila set sa glasačkim materijalom nije u našoj nadležnosti.”

Šta se dešava sa CIK-ovim pošiljkama pitali smo u kompanijama za poštanski promet. BH Pošte bez odgovora na naš upit, u Poštama Srpske poručuju:

“U vezi sa vašim Upitom, obaviještavam vas da glasački materijal nisu otpremale Počte Srpske, već BH Pošta Sarajevo, tako da se za tražene informacije obratite njima.”

Jasmina Mayer ima dvostruko mjesto prebivališta, u Njemačkoj i u Sarajevu. Također je tražila da joj CIK poštom dostavi glasački materijal, ali poštu, kaže, nikada nije dobila. Došla je u Sarajevo, gdje su joj u CIK-u saopštili da mora glasati u naselju Vraca, gdje ima prebivalište.

“Da bi tu glasala morala bih da dođem lično. Ali pošto ne mogu doći, takvi su mi zdravstveni uslovi, žao mi je stvarno”, ispričala nam je Jasmina.

Irena Hadžiabdić, iz Centralne izborne komisije, objašnjava da CIK ne može odgovarati za rad drugih institucija, poput pošta, ali da su primijetili veliki broj vraćenih pošiljki, koje nisu uručene onima kojima su namijene.

“Iz inostranstva smo primili 26.000 pošiljki. Primijećeno je da je veliki broj pošiljki vraćen neisporučen. Tamo gdje smo imali dokaze da se radi o greški CIK-a, mi smo pošiljke ponovo slali. Sada je kasno da se ponovo šalje”, kaže Hadžiabdić.

Prijave građana o mogućim malverzacijama u izbornom procesu preplavili su Centralnu izbornu komisiju i nadležna tužiteljstva. Građani se javljaju sa dokazima da je neko već glasao u njihovo ime van Bosne i Hercegovine.

CIK tvrdi da radi na otklanjanju uočenih nepravilnosti, Tužiteljstvo BiH be komentara. U međuvremenu šef Misije OSCE-a Bruce Berton poziva institucije, da, između ostalog, objasne informaciju kako 250.000 birača ne posjeduje ličnu kartu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.