Inzko: Trebali smo više insistirati na skeniranju listića

Vijesti 29. sep 201810:16 > 10:23
N1

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je da građani na predstojećim izborima mogu birati između konfrontacije i normalnosti, između stagnacije i napretka, te poručio da međunarodna zajednica nije intervenisala dovoljno.

“Biću pomalo ironičan kada kažem da se bojim da međunarodna zajednica nije intervenisala dovoljno. Mi smo trebali više insistirati na skeniranju biračkih listića i drugih tehničkim unapređenjima da bismo obezbijedili slobodnije i fer izbore”, rekao je Inzko za “Blic”, komentarišući navode pojedinih političara u BiH o miješanju međunarodne zajednice u izbore u BiH.

On je naveo da je riječ o neutemeljenim tvrdnjama, dodajući da međunarodna zajednica želi da bude partner BiH i da joj pomogne da postane funkcionalna i prosperitetna.

Ali, sa druge strane, ne možemo dozvoliti da neki neodgovorni političari podrivaju sve pozitivno što je zajedno stvoreno nakon rata”, rekao je Inzko.

On kaže da nema saznanja da bi neke od partija mogle da organizuju proteste građana nakon izbora, te dodao da ni jedna politička partija nema pravo da blokira provođenje izbornih rezultata jer nije zadovoljna njima.

Inzko je pozvao građane BiH da 7. oktobra izađu na izbore i glasaju, da se ne plaše, kako kaže, političkih pritisaka i zastrašivanja, već da se odupru svakom manipulisanju njihovim glasovima.

Kada je riječ o zatvaranju OHR-a, Inzko je naveo da to zavisi od “pozitivne procjene političke situacije”, te da će OHR nastaviti da radi sve dok ne budu ispunjeni uslovi za njegovo zatvaranje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.