SDA: Bećirovićev populistički pristup politici

Vijesti 30. sep 201814:16 > 14:20
Fena

Zabrinjavajuće je da kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH tvrdi da u Strategiji vanjske politike nije definiran NATO put kao prioritet vanjske politike BiH, iako u samom dokumentu to jasno stoji, piše u reakciji Stranke demokratske akcije na prethodnu izjavu kandidata SDP-a.

VEZANE VIJESTI

‘To pokazuje da Bećirović ili nije pročitao dokument kojeg komentira, ili ne uspijeva razumijeti šta u njemu piše, te da se nikako ne uspijeva osloboditi populističkog pristupa politici.

Umjesto nekog detaljnijeg odgovora citatirat ćemo samo dio tog dokumenta u kojem se navodi da je put prema NATO-u jedan od stubova vanjske politike BiH i koji poptuno demantuje kandidata SDP-a”, poručili su iz SDA.

“Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine”.

Ohrabrujemo Bećirovića da, kao što je to svjesno ili nesvjesno učinio i u nekoliko navrata ranije, slobodno, lišen politikanstva i populizma, ponovo prizna zasluge SDA i Bakira Izetbegovića, čime bi dokazao da nije malodušan kada je u pitanju napredak BiH. Jer na kraju, kada se završi izborna kampanja, ipak je važan samo rezultat postignut za i u ime Bosne i Hercegovine”, piše u saopćenju SDA.

Podsjećamo, kandidat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović, nedopustivim je ocijenio postupak relativiziranja strateškog cilja pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO savez iz ključnog dokumenta Predsjedništva BiH, Strategije vanjske politike BiH, saopćeno je iz SDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.