Nalbantić: Referendum nije debakl, ali je poruka vlastima

Vijesti 01. okt 201809:47 > 09:52
N1

Emica Niami Nalbantić, novinarka, za N1 je komentarisala rezultate jučerašnjeg referenduma u Makedoniji o promjeni naziva države. Referendum nije debakl, ali je poruka makedonskoj vlasti, rekla je.

Podsjetila je da cenzus na referendumu od 50 posto nije ostvaren i da je većina građana koji su glasali podržalo promjenu naziva države u Sjeverna Makedonija. Razlog niske izlanosti vidi u sljedećem:

“Narod je bojkotovao referendum. Opozicioni VMRO-DPMNE je tiho zagovarao bojkot, nije to činio otvoreno i zvanično. Na socijalnim mrežama su se dobro organizovali. Opozicija je radila kao švicarski sat”.

Ipak, referendum nije ocijenila kao neuspješnim.

“Referendum nije debakl, ali je poruka vlasti da mora nešto mijenjati u zemlji. Narod je očekivao promjene od socijaldemorkatske vlasti“, rekla je i dodala da većina građana ne podržava ni poziciju ni opoziciju.

Nalbantić smatra da vjerovatno većina Makedonaca podržava članstvo zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u, ali da ne podržava promjenu naziva države.

Za sporazum s Grčkom je kazala da je vjerovatno “najbolji” do sada.

Također, razlog za malu izlaznost na referendumu je identificirala u “razočaranosti građana socijaldemokratama od kojih se očekivalo da stvari pomaknu s mrtve tačke”.

Za N1 je ukazala šta slijedi poslije referenduma.

“Na potezu je Sobranje. Potrebna je dvotrećinska podrška u skupštini da bi se naziv države promijenilo, što znači da će vladajućima biti potrebni i glasovi dijela opozicije. Bit će to vrlo teška borba. Bit će trgovine. Neki zastupnici VMRO-DPMNE su podržali održavanje referenduma, tako da je moguće svašta očekivati. Sve je u rukama vlade tj. kako će vlada pregovarati. Postoji i mogućnost prijevremenih izbora”, naglasila je.

Prema njenim riječima, niska izlaznost građana na referendumu je poruka vlastima da nešto moraju mijenjati i da Makedonija nema mnogo opcija po ovom pitanju.

Nalbantić se osvrnula i na odnos Grčke prema dešavanjima u Makedoniji.

“Alexis Tsipras, premijer Grčke, je u nezgodnoj poziciji jer se i opozicija u toj državi protivi sproazumu sa Makedonijom. Tsipras možda i više stavlja glavu na panj, nego li Zoran Zaev, makedonski premijer”, istakla je.

Komentarisala je i 12-godišnju blokadu Makedonije u integracijama ka Evropskoj uniji i NATO-u rekavši da je to bio period kada se “narodu gurala voda pod glavu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.