Šta se događa sa spiskovima: Žestoke optužbe na račun CIK-a

Vijesti 01. okt 201817:15 > 17:21
N1

Uz umrle na biračkom spisku, istrage MUP-ova o navodnoj kupovini glasova, svakodnevno na adrese nadležnih pristižu prijave građana o tome da su svoja imena pronašli na biračkim opcijama kojima ne pripadaju.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine ovakve slučajeve su nazvali kriminalom, a punu odgovornost tvrde, snosi Centralna izborna komisija. Iz CIK-a opet tvrde da su sve pripreme za izbore uradili besprijekorno, te da politika, mediji i pojedinci pokušavaju lažnim aferama narušiti kredibilitet ove institucije.

Pokušaji zloupotreba nisu zaobišli ni Srebreničane. Abidu Dudiću koji u ovom mjestu živi proteklih 60 godina, nije jasno, kako se našao na spisku birača u Srbiji.

“Nešto smo kolega i ja gledali na internetu i nađem da sam prijavljen u Malom Zvorniku u Srbiji za glasanje kod neke Verice čini mi se. Otišao provjerio i jesam, onda sam napravio prijavu da glasam u Srebrenici. Ima jedan isto u Srbiji a kod njega na toj adresi što je prijavljen ne živi niko. I on ne zna isto ko i ja kako, šta”, kaže Dudić za N1.

Ovo nije prvi, a ni jedini primjer. Kako N1 tako i brojni drugi mediji, sedmicama upozoravaju na potencijalne zloupotrebe ovakve vrste. Kontaktirali smo Agenciju za zaštitu ličnih podataka. Samo prošle sedmice zaprimili su 20ak prijava građana. Žale se da im je mjesto glasanja promijenjeno – bez njihovog znanja.

“Za nas je nedvojbeno ovo kriminal. Kriminal onih koji koriste ovu mogućnost, a to ne isključuje kriminal odnosno odgovornost Centralne izborne komisije. Prije par dana Centralna izborna komisija je izjavila da promijenu biračke opcije vrše ljudi sa ulice. Za nas je to nepojmljivo i samim tim neprihvatljivo”, navodi Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Prije šest godina, Agencija za zaštitu podataka obratila se CIK-u po prijavi građanina da mu je biračka opcija promijenjena bez znanja. Sve je dovelo do sudskog spora. Sud Bosne i Hercegovine naložio je CIK-u da u postupku promjene biračke opcije – obrađuju autentične lične podatke. No, sudeći po brojnim prijavama Kovačević kaže, danas je stanje gore nego ikad.

“Kada je u pitanju promjena biračke opcije, tu nema matičnih ureda, ni IDDEEA-e, ni MUP-ova, tu je Centralna izborna komisija i nadležna i odgovorna. Sve što se dešava ide na njihov račun”, kaže Kovačević.

Stoga, Kovačević smatra – vrijeme je da se organi gonjenja aktivno uključe. Ako već nije prekasno. U međuvremenu u Republici Srpskoj provjeravaju i sljedeće navode:

“O kupovini glasova za predstojeće izbore u inostranstvu. Naime u prethodnom periodu pojavile su se informacije da određena lica koja obavljaju diplomatsko-konzularne funckije nude usluge iz svoje nadležnosti ali i novac državljanima BiH uz obavezu da oni na predstojećim izborima glasaju za određenu političku opciju”, kaže  portparolka MUP-a Republike Srpske Danica Gnjatović.

Za 1.700 mrtvih, pored čijih imena je Centralna izborna komisija stavila zvjezdicu, kako bi upozorila biračke odbore, u CIK-u se ne smatraju odgovornim. Za kašnjenje preporučene pošte također. Tvrde čak da broj prijavljenih potencijalnih zloupotreba nije veći u odnosu na prošle lokalne izbore. Za brojne afere koje im se mjesecima i sedmicama stavljaju na teret, također se ne smatraju odgovornim.

“Mi smo svojim radom dokazali da smo izdržali sva iskušenja i svoj posao doveli do kraja, međutim, ovu Instituciju niko ne voli. Mi imamo jednu potpuno neshvatljivu atmosferu vezano za naš rad. Mi imamo kampanju protiv institucije, pokrenuta iz potpuno neshvatljivih razloga krajem januara kada se radni materijal proglasio odlukom, zatim posmatranje izbora u Rusiji i nakon toga je krenuo jedan opšti udar na Instituciju upravo zato da bi se Institucija koja provodi izbore učinila slabom i ranjivom”, tvrdi Irena Hadžiabdić, članica CIK-a.

Pojedini bivši članovi CIK-a opet navode – Izborni zakon je jasan: Centralna izborna komisija odgovorna je za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska. Tu je, kažu, kraj i početak priče. Jedan od bivših članova prisjeća se kako je lično prilikom jednih lokalnih izbora upoređivao potpise birača s njihovim potpisima na ličnim dokumentima. Uočio razlike. Centralna izborna komisija tada je poništila izbore u Gračanici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.