Kravić i Jakupović: Hitno donijeti strategiju zdravstva

Vijesti 02. okt 201808:58 > 09:10
N1

Zlatko Kravić, kandidat za Parlament Federacije BiH Saveza za Bolju Budućnost i Vedran Jakupović, kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo, stranke Narod i Pravda gostujući u Novom danu istakli su da se mora donijeti strategija zdravstva koja će promijeniti mnoge odnose u zdravstvu.

Sarajevski heroj u bijelom  dr. Zlatko Kravić, kazao je da se doktori u politici moraju baviti baviti medicinom, zdravstvom ali i zastupati interese ne samo zdravstvenih radnika već i pacijenata.

“Vrlo često pitaju šta će doktor u politici, pa mora se neko baviti medicinom, zdravstvom i dijelom socijalnom politikom i zastupati interese ne samo zdravstvenih radnika već i pacijenata. Naša je obaveza osim da se politički odgovorno ponašamo i da zastpamo interese pacijenata. Pacijent je najvažniji u zdravstvenom sistemu i ako to često zaboravimo”, istakao je Kravić.

Kravić je kazao da se zdravstveni radnici odgovorno ponašaju ali bi to moglo biti još bolje.

“Četiri godine sam u poslaničkim klupama i četiri godine se priča o reformi u zdravstvu, školstvu i za četiri godine se nije ništa uradilo”, naglasio je on i dodao: “Parlament u ovom sazivu nije bio aktivan niti zainteresovan za zdravstvo.”

Vedran Jakupović doktor nauka iz oblasti Management-a i Leadership-a i magistar stomatoloških nauka naglasio je da ove godine ističe dest godina od strategije razvoja zdravstva koja je trebala od 2008. do 2018. godine da napravi neke promjene.

“Ništa se ne radi, ništa se ne dešava već četiri godine. Ove godine ističe dest godina od strategije razvoja zdravstva koja je trebala od 2008. do 2018. godine da napravi neke promjene. Ništa se nije desilo. Nadati se da će novi saziv parlamenta imati više doktora”, kazao je Jakupović.

Jakupović je istakao da je u politiku ušao da svoje iskustvo iskoristi na pravi način.

“Razlog mog ulaska u politiku je da neke stvari koje sam radio u životu iskoristim na pravi način. Osim što vodim privatnu praksu ja sam profesor na SSST Univerzitetu. Kroz specijalizaciju sam radio u javnom zdravstvu tako da znam šta se dešava i kakvi su problemi”, istakao je on.

Jakupović očekuje da će biti promjena i ako bude pozicija i opozicija.

Mora se donijeti strategija zdravstva koja će promijeniti mnoge odnose u zdravstvu smatra Kravić.

“Mi moramo donijeti strategiju zdravstva koja će promijeniti mnoge odnose u zdravstvu. Svi imamo iste probleme i očekujem da će sve kolege zajedno pokušati to da riješe. U programu moje stranke je jedna široka kolacija koja će pokušati da obuhvati što više stranaka, normalno koje žele progres i promjene u Bosni i Hercegovini. Nastavimo li ovako neminovan je slom ne samo u zdravstvu već i u cijeloj državi. Mnogi kažu predizborno, nije. To je moj stav od kada sam došao u ovu državu. Od 2004. godine do 2011. godine ja sam bio u Libiji. Kada sam se vratio shvatio sam da mi tonemo. Da nema nikakvog napretka. Nivo zdravstva 2011. godine je bio lošiji nego 2004.goidine. Sebi sam rekao, “možeš li ti to promijeniti i ikako uticati na to da se nešto promijeni”.To je bio razlog ulaska u politiku. Moramo zajedno sjesti i raditi.”, naglasio je Kravić.

Jakupović je naglasio da nemamo vremena za čekanje.

“Definitivno mi propadamo.Ovo je slobodan pad. Mi 2025. godine po ekonomskim projekcijama ne možemo da izdržavamo zdravstveni sistem i socijalni sistem. Nemamo vremena za čekanje.To je najbitnija stvar koju moramo reći. Govorimo o egzaktnim ekonomskim pokazateljima. U ovom trenutku se svi moraju uključiti u realizaciju planova koji postoje”, zaključio je Jakupović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.