Put do Beograda za sada se završava u Doboju

Vijesti 02. okt 201817:15 > 19:09
N1

Otvaranjem treće dionice autoputa 9. januar, duge 25 kilometara, građanima je na korištenje stavljen autoput Banjaluka-Doboj. Po treći put organizovana je ceremonija otvaranja, a i prva je bila u vrijeme izborne kampanje 2016. Kao i tada, ni danas nisu izostale političke i nacionalne poruke.

Crvenim tepihom i praćeni gromoglasnim aplauzom na svečanost su stigli predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i potpredsjednik Vlade Srbije. Sedam dana prije održavnja opštih izbora u Bosni i Hercegovini otvorili su autoput Banjaluka – Doboj.

“Prije četiri godine položio sam kamen temeljac za izgradnju ovog autoputa i tada su me napali da to radim zbog izbora, vjerovatno će me i danas napasti da ovo otvaram zbog izbora. Ja ću im reći da upravu ste i jedno i drugo je bilo zbog izbora”, poručio je Dodik, predsjednik RS.

“Ja ne umijem da pričam o autoputevima, ja ipak nisam za to rođen. Ja sam političar, ali ovdje je veoma važno da svi putevi vode u Beograd”, dodao je Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Srbije.

Put do Beograda za sada se završava u Doboju. Gradonačelnik ove lokalne zajednice, SDS-ov Obren Petrović, riječi hvale uputio je političkim protivnicima.

“Bez vizije predsjednika RS Milorada Dodika i bez Vlade RS na čelu sa Željkom Cvijanović sigurno da to ne bismo još izgradili”, istakao je Petrović.

Izgradnja 72 kilometra autoputa, sa preko 110 objekata, koštala su 402 miliona evra, novac je obezbjeđen kreditom Evropske investicione banke. Naziv 9. januar dodjelili su predstavnici entitetske vlasti.

“Da ne bi one sramne odluke o tome da se ukine Dan RS vjerovatno se ovaj put ne bi zvao 9. januar. Baš zato što su nam to spriječili evo im kroz srce RS 9. januar i tražim od ovih iz JP da gdje god mogu da istaknu tablu 9. januar”, kazao je Dodik.

Devetim januarom će se preko Bijeljine stizati do Srbije, uvjeravaju predstavnici vlasti i najavljuju izradu i drugih projekata.

“Prekosutra potpisujemo koncesioni ugovor sa kineskom kompanijom za izgradnju autoputa od Banjaluke do Prijedora u dužina od 42 km, a do kraja godine ćemo izabrati najpovoljnijeg ponuđača za prvu fazu izgradnje koridora Vc kroz RS prema Rudanci”, otkrio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

I put do Hrvatske biće brži i bolji nakon izgradnje mosta na Savi u Gradišci. Sljedeće sedmice raspisuje se tender za izvođača radova i ovaj, dugoočekivani projekat, biće realizovan, najavljuje ministar pred sam kraj izborne kampanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.