Stranka penzionera šalje poruku da su stranka svih nacija

Vijesti 03. okt 201816:36 > 20:02
N1

Nešto drugačiji predizborni skup danas u Sarajevu. Skup stranke umirovljenika i penzionera - megafon koriste da pošalju poruku "Stranka penzionera, stranka svih nacija, svih generacija."

Dok poznata politička lica jedni drugima zamjeraju manjak radnog staža van komfornih zastupničkih klupa – na manje komfornim sjedištima autobusa u kojem se skup održava – više stotina godina radnog staža uglavnom nepoznatih lica.

“Ova zemlja je u stanju elementarne nepogode i njoj treba neko ko je u stanju da je spašava. A mi smo jedini koji to znamo – zato što smo ovu zemlju gradili i izgradili i onako kako smo to radili isto tako ćemo popraviti ovo stanje”, kaže Sonja Akšamija, predsjednica stranke SUP

U autobusu, i poneki kandidat ispod treće decenije života.

“Ja sam došao u ovu stranku jer ovo nije nacionalistička stranka, ovo je stranka penzionera – svi imamo penzionere u porodicama i za njih se vrijedi boriti. Ali ova stranka se ne bori samo za penzionere već i za mlade”, ističe Samir Arnautović, kandidat SUP za skupštinu KS, koji ima 29 godina.

Simbolika autobusa – mjesto svakodnevnog boravka i susreta penzionera.

“Ovakva akcija je vrlo logična za penzionere – ako se neko voza autobusima, onda smo to mi, ako se neko voza u trolejbusu onda smo to mi. Ja ne znam da li ste vi ikada vidjeli nekog drugog predsjednika stranke u autobusu – ko ga vidi, nagrada mu je od mene, dajem mu cijelu penziju”, priča Akšamija.

Političke ambicije su kažu – ući u vlast, djelovati korektivno i zaustaviti kako ističu “farbanje” građana. Sa gornjeg sprata autobusa megafonom poručuju prolaznicima – “Ne dozvoljavamo više da nas farbaju.”

Percepcija društva o penzionerima mora se mjenjati, kažu iz ove stranke.

“Pomažemo djeci, pomažemo starima, bolesnima, svim nacijama i bojama kože nas to ne interesuje ko je ko, nas interesuje samo da je sreća i zadovoljstvo. Da nam mladi ostanu u zemlji, da djeca budu zdravstveno zbrinuta kao i stariji”, kaže Jasna Stanišić, kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Energična kampanja penzionera i umirovljenika. Oni u Bosni i Hercegovii, žive u prosjeku od oko 350 KM mjesečno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.