Koliko je bilo učinkovito Vijeće ministara BiH

Vijesti 03. okt 201818:30 > 20:08
N1

Konkretnih akcija na sprječavanju odlaska mladih nije bilo ni u ovom mandatu, kao ni brojnih drugih potrebnih koraka, saglasni su oni koju su pratili rad institucija. Ni Vijeće ministara nije dalo najbolje rezultate ocjena je to i pojedinih parlamentaraca, ali i nevladinih organizacija. Kažu mnogo je gori od prethodnog saziva.

Nakon što su potpisali, moguće i posljednje ugovore, prije nego stupe u tehnički mandat, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar civilnih poslova, Adil Osmanović, izbjegli su da odgovore na pitanja o onome što su ili nisu uradili protekle četiri godine.

Među najvećim postignućima koje je predsjedavajući Zvizdić isticao proteklih godina – između ostalog su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te generalni napredak na putu integracija u Evropsku uniju. Predaje Aplikacije za članstvo, potom dobijanja Upitnika i odgovaranja na njega. No, aktivnosti su stale prije dvije godije. Nakon što smo mjesecima kasnili s odgovorima na pitanja iz Upitnika, sada smo probili rokove i s odgovorima na dodatna pitanja.

Ministru finansija Vjekoslavu Bevandi je jasno – moglo je mnogo bolje.

“I ono što je najveća kočnica bila inače na čitavom reformskom putu jednostavno što ste vi imali jednu apsurdnu situaciju. Imali ste parlamentarnu većinu koja je izabrala ovo Vijeće ministara, pa ako neko nije valjao u njemu mogli su ga mijenjati, ali jednostavno više nije bilo parlamentarne većine na državnom nivou i dešavalo se vrlo često da prođu zakoni jednoglasno na Vijeću ministara i da ne budu usvajani. Moja stranka je bila principijelna za ono za što su glasovali ministri iz reda HDZa sigurno su glasovali i zastupnici”, kazao je Bevanda.

U toku ovog mandata, Vjekoslav Bevanda je potpisao Sporazum s Rusijom o isplati klirinškog duga u iznosu od oko 125 miliona američkih dolara.

Da je moglo bolje, saglasna je i Marina Pendeš, ministrica odbrane. Također kadar HDZ-a. Značajnijih pomaka na NATO putu nije bilo. No, među rijetkim zakonskim rješenjima koje je Parlament BiH usvojio, jesu izmjene Zakona o Oružanim snagama. Pendeš svom radu daje ovu ocjenu:

“Smatram da je moglo biti bolje, osobno smatram 3+”, istkla je Pendeš.

Ono što mnogi smatraju nespornim, u haotičnim okolnostima nepostojanja parlamentarne većine, jesu uspjesi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećih proizvoda u Uniju; dozvole za izvoz krompira, bescarinski izvoz voća i povrća, podnošenje zvaničnog zahjteva za izvoz crvenog mesa; otvaranje kineskog tržišta. Šarović navodi, kako je uradio ono, što se drugi nisu usudili ni pokušati.

“Postoje stvari koje nisam uspio da završim ne zato što mi nismo bili spremni nego zato što u tome učestvuju neki drugi, parlamenti ili entiteti. Ono od čega nisam odustao to je članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, to je najviši cilj koji sam ja sebi zadao, ova zemlja na to članstvo čeka 20 godina i svi su se vrtili u krug zadnje tri godine mi smo sustigli sve”, kazao je ministar Šarović.

Vijeće ministara usvojilo je tri bitne strategije, transportnu, energetsku i ruralnog razvoja. Bosna i Hercegovina je skinuta s sive liste FATF-a i Moneyvala. No, prema istraživanju Centara civilnih inicijativa u Parlament su za četiri godine uputili tek 77 zakonskih rješenja, od čega 20 novih. Ostalo su izmjene i dopune postojećih zakona. Što je, kako su naveli u CCI-u za 27 posto lošija statistika od prethodnog saziva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.