Petar Kovačević: Otkud Fadilu Novaliću spisak penzionera

Vijesti 04. okt 201817:19 > 18:18
N1

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu podataka Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je slučaj navodnog slanja pisama na adrese penzionera u Federaciji BiH, u proteklih nekoliko dana ''nešto novo''.

Kovačević je kazao da Agencija na čijem je čelu za ovaj slučaj ”već ima dokaze” prema kojima je potez federalnog premijera protivzakonit.

‘To je nešto novo. Radi se o tome da je federalni premijer došao do spiska svih penzionera s imenom, prezimenom i adresom. Već imamo dokaze, ovaj materijal što je poslat na adrese. To je protivzakonito, protivzakonito je od federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a naravno i ovo što je uradio premijer – dostavljao promotivni materijal građanima odnosno penzionerima. Već smo pokrenuli postupak, ali po ovome što sada imamo, to je protivzakonito”, ispričao je Kovačević za N1.

On je komentarisao i pojavu da političke stranke promotivne materijale šalju na adrese preminulih osoba.

”Možda je osoba bila član te stranke pa su i na zakonit način došli do tih podataka. Moguće da je lice bilo član stranke i da su legalno dobili podatke”, pojasnio je gost N1 televizije.

Govoreći o brojnim prijavama zloupotreba tokom pripreme izbornog procesa te navodima o krađi identiteta, Kovačević je kazao da je u tom smislu, ogromna odgovornost na Centralnoj izbornoj komisiji.

”Agencija za zaštitu ličnih podataka vodila je postupak 2012. godine na osnovu prigovora građana da mu je promijenjena biračka opcija bez njegovog znanja. Tada smo doznali da je kopija lične karte došla iz Zavoda za zapošljavanje Istočno Sarajevo, naložili smo CIK-u dvije stvari. Da su dužni da obezbjeđuju autentične lične podatke i da uspostave revizijski postupak. Naime, tada se u CIK-u nije moglo utvrditi ni ko je donio papire za promjenu biračke opcije. Oni su na naveli da su samo formalno vodili postupak i da nisu ulazili u suštinu’‘, podsjetio je on.

‘CIK je u potpunosti odgovoran i nadležan za postupak promjene biračke opcije. 2012. su u tom slučaju ljudi osuđeni za krivično djelo”, potcrtao je on.

Prije par dana od jedne partije, Agencija je dobila oko dvadeset izjava građana da je bez njihovog znanja i volje promijenjenja biračka opcija.

Centralna izborna komisija je ta koja je nadležna odgovornost za birački spisak. Oni su nas tada tužili misleći da su u pravu, ali je Sud Bosne i Hercegovine logično dao nama za pravo. Naložio je CIK-u da mora preduzeti mjere i radnje kako ne bi dolazili u ovakvu situaciju. Radi se o kriminalu i Agencija može dostaviti ove informacije organima gonjenja. Određene prijave uputili smo u SIPA-u. Imali smo dosta upita građana koji su posumnjali u krađu identiteta”, rekao je Kovačević.

Kazao je da ne zna u čijem interesu CIK radi.

Ne znam ja u čijem interesu radi, ali je štetno za ono što Centralna izborna komisija treba da uradi. Oni su dužni da obezbijede i fer i poštene izbore. Na ovaj način oni su dovedeni u pitanje”, naglasio je on.

Podsjećamo, proteklih sedmica u Bosni i Hercegovini su prijavljene brojne neregularnosti na biračkim spiskovima. Izbori će, napominjemo, biti održani u nedjelju, 7. oktobra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.