Oružane snage BiH bogatije za 301 vojnika

Vijesti 05. okt 201813:27 > 13:28
Ministarstvo odbrane BiH

Na svečanoj ceremoniji održanoj 5. oktobra u Centru za osnovnu obuku u Pazariću, zakletvu je položilo i svoj prvi ugovor o profesionalnoj vojnoj službi potpisao je 301 kandidat od čega je 27 kandidatkinja, koji su uspješno završili osnovnu vojničku obuku u ovom Centru, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH

Potpisivanje ugovora i polaganje zakletve novim vojnicima su čestitali i prisutnima se obratili zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić.

Svečanosti su prisustvovali i drugi najviši visoki predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegoviš, predstavnici NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a, kao i porodica, rodbina i prijatelji mladih vojnika.

Zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, čestitao je svim mladim vojnicima uspješan završetak obuke, a pohvale je iskazao i Zajedničkom štabu Oružanih snaga, Operativnoj komandi, Komandi za podršku i Centru za osnovnu obuku za angažovanje na uloženom trudu u procesu obučavanja mladi vojnika.

“Danas počinje novo poglavlje u vašem životu. Od danas svi vi ćete služiti vašoj domovini i vašem narodu, stvarajući pretpostavke da se svaki građanin naše države osjeća sigurno i slobodno. Isto tako, vi morate biti spremni i da učestvujete u sistemu globalne sigurnosti i da svojim znanjem i sposobnostima ostvarite zakonsku misiju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, kazao je između ostalog zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, obraćajući se mladim vojnicima.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić je novim vojnicima čestitao završetak obuke i zaželio dobrodošlicu u OS BiH. On je je istakao da sa današnjim danom njihova obuka ne prestaje, ona se nastavlja u jedinicama gdje su raspoređeni i gdje ih čeka stručno-specijalistička obuka, te im predstoji veliki individualni rad na vlastitom usavršavanju. Svim prisutnim gostima poručio je da OS BiH nastavljaju sa procesom podmlađivanja i da će se ta aktivnost planski nastaviti i u budućnosti.

Komandant COO pukovnik Jasmin Ganić je u svom obraćanju novim vojnicima kazao da je jedan od ciljeva njihove obuke transformacija civilnih osoba u tehnički i taktički osposobljene vojnike koji shvataju važnost timskog rada i koji su spremni preuzeti sve obaveze i dužnosti pripadnika OS BiH.

Posebne pohvale na ceremoniji dobili su kandidati koji su postigli najbolje rezultate na obuci: Zoran Gaković, Aldin Handanagić, Bojan Akrepović i Adela Pajt, navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.