Miješaju li se političari susjednih zemalja u izbore u BiH

Vijesti 05. okt 201817:23 > 19:34
Tanjug/Press služba Predsednika Srbije

Posljednje dane i sate politički kandidati koriste u punom kapacitetu, uključujući i pomoć sa strane. Ovogodišnja predizborna kampanja izdvojila je veze najviših zvaničnika Srbije i Hrvatske sa političkim liderima, koji se za podršku birača bore u Bosni i Hercegovini.

Nekoliko hiljada ljudi na otvaranju bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu. Poznata politička lica, ali i gosti iz susjedne Srbije. Dan ranije, također u finišu izborne kampanje, u Mostar stigao hrvatski premijer Andrej Plenković. Dočekao ga kandidat na izborima u Bosni i Hercegovini, Dragan Čović. Pitanje koje se postavlja u posljednje vrijeme je da li se susjedi miješaju u izborni proces?

Aleksandar Vučić, ipak, nije bio prisutan na otvaranju Bolnice u Istočnom Sarajevu, ali je ovdje poslao izaslanika Nebojšu Stefanovića. On je prisutnima pročitao Vučićevo pismo upućeno Dodiku, u kojem pojašnjava zašto nije u Istočnom Sarajevu.

“Dragi prijatelju,
U potpunosti razumijem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali, i to, poštovani predsjedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za cjelinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini, nisu nikakva novost. Novost je to da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dijela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa”, pročitao je Stefanović.

Dodik je pitao zašto se toliko nije govorilo kada je Erdogan počinjao svoju kampanju u Sarajevu, ili kada zvaničnici Hrvatske dolaze u Bosnu i Hercegovinu, u jeku predizborne kampanje?

“Vi znate da je potpuno neopravdano, potpuno nedostojno da je Srbija optužena za miješanje u izborni proces u BiH od strane gospodina Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne miješa. To je stvorilo ozbiljne političke percepcije u regionu i svijetu da se Srbija miješa u izborni proces, pogotovo od onih koji od angažovanja Srbije vide nešto loše na ovim prostorima”, zaključio je Dodik.

Iz kabineta Mladena Ivanića poruka da ne žele davati na značaju Dodikovim izjavama, ali je Ivanić ranije izjavio da traži od Srbije da se ne miješa u izborni proces. Nakon toga je Dodik uputio pismo Vučiću i zamolio ga da ne dolazi u Istočno Sarajevo, iz sigurnosnih razloga, na šta je predsjednik Srbije odgovorio nedolaskom i propratnim pismom Dodiku.

Vučić je u Istočno Sarajevo poslao izaslanika, ali je u posjetu lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću stigao lično Andrej Plenković.

“Poruka koju sam došao dati Draganu, prije svega, poruka je politčke podrške i prijateljstva, suradnje, i želje da na izborima ostvari pobjednički rezultat, jer smo ovdje, prije svega, kao stranački lideri”, kazao je Plenković.

“Hvala prijatelju, dragom Andreju, da je danas odvojio vrijeme i obveze u RH, da podijeli našu radost dva-tri dana prije izbora u BiH. Naravno, da sam želio informirati predsjednika kako ide kampanja”, dodao je Dragan Čović.

Diana Zelenika, kandidatkinja HDZ-a 1990 za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, ranije je regirala na, kako navodi, “sve grublje mješanje zvaničnika Hrvatske u izborni proces u BiH”. Uplitanje istočnih i zapadnih susjeda u unutarnje stvari BiH nije ništa novo, podsjeća mostarski novinar Emil Karamatić.

“Kad uzmemo kompletnu situaciju na Balkanu, onda ćemo vidjeti da je Dayton omogućio Srbiji i Hrvatskoj da se miješaju u unutarnje stvari. Međutim, oni su to prebukvalno shvatili, pa su počeli to da koriste i više nego što treba. Mi ništa novo nemamo tu što neko daje potporu nekome. Imamo u Evropi da jedna država daje drugoj potporu”, istakao je Karamatić.

Dolazak visokih zvaničnika susjednih zemalja u jeku predizborne kampanje postala je tradicija i u našoj zemlji, i svaki put ti zvaničnici podržavaju određenu političku opciju. Otvarali su autoputeve zajedno sa kandidatima, ali i, kada je zatrebalo, uslijedio je uzvratni posjet bh. političkih figura predizbornim skupovima u Srbiji i Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.