Ispovijest migranta za N1 o odnosu policije (VIDEO)

N1

Više migranata izlazi iz Bosne i Hercegovine, nego što ulazi, posljednji je izvještaj Službe za poslove sa strancima BiH. Nakon što ispoštuju osnovne zakonske procedure, migranti dalje nastavljaju ka zemljama odredištima. Na tom putu nerijetko su izloženi brutalnostima policije.

Služba za poslove za strancima. Uobičajeno oko 200 osoba, danas znatno manje onih koji žele registrovati svoj dolazak u BiH.

Prijaviti se dolazi i Ali iz Pakistana. Mašinski je inžinjer. Jutros je stigao iz Srbije. Iz trećeg puta uspio preći granicu. Ne poznaje regulativu BiH pa će kaže sjesti i čekati. Umoran je od pješačenja. Voljan i privremeno u Delijaše ako danas dođe na red.

“Religijski problemi su razlog. Ja pripadam šijama. U Iranu mi nismo sigurni, zato sam otišao. S druge strane, pripadam mladoj, brzoj i obrazovanoj pakistanskoj generaciji. Svi studiraju, znaju engleski, kako da napredujem ako se ne osjećam sigurno”, tvrdi Ali.

S izbjeglicama iz Irana je druga priča. Ne žele pred kamere. Strahuju da će biti vraćeni kući, a onda im se kažu ne piše dobro. Registraciju u BiH uspio je dobiti i Amir. Težak put je prevalio da dođe do naše zemlje. Ilegalno od Irana, preko Azerbejdžana, Turske do Srbije i BiH.

“Problemi su religijske prirode. Nije dozvoljeno nevjerovanje i mene je to dovelo u probleme. Režim me tražio na poslu i htjeli su mi uvesti restrikcije, pa sam otišao”, kaže Amir.

Ovdje ostaje dva dana pa nastavlja za Englesku. Za noćenje će se kaže već snaći. Kaže nam da su mu bh. graničnici uzeli telefon, ali ne i novac.

“Granična policija BiH je brutalna. Razdvajaju ljude u grupe po šest i ostavljaju 10 km dalje jedne od drugih. Uzimaju telefone i nemaš GPS i lako se izgubiti. Udaraju nas. Ne znam zašto. Ako nas ne žele, dobro, izbacite nas, ali zašto tući ljude. Nekad pucaju u zrak i kažu ako ne izađite iza drveća ubit ćemo vas”, tvrdi Amir.

Za prenoćište zna poslužiti i stambena zgrada u izgradnji. Bolje nego pod otvorenim nebom, kao na Željezničkoj stanici, kažu izbjeglice. Iako znaju da tamo ima i hrane. I medicinska pomoć.

Ako je do sada i bilo odbijanja, kako dolaze hladni jesenji dani sve češće pristaju i na migracione centre. Na otvaranje onog u Ušivku još se čeka. Neko pod otvorenim nebom, neko između ovih hladnih zidova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.