Čović: Prinuđeni smo govoriti glasnije nego ikada

Vijesti 05. okt 201820:19 > 20:24
HDZ

Posjetom Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić“ u Travniku, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović danas je započeo posljednji dan izborne kampanje koja će nakon održanog skupa u Travniku, službeno završiti u Vitezu.

Prilikom obraćanja u Centru za kulturu predsjednik Čović je kazao kako mu je čast u ovo predvečerje kampanje govoriti upravo u Travniku koji će zajedno s Vitezom zatvoriti ovaj ciklus obilazaka po cijeloj Bosni i Hercegovini gdje hrvatski narod živi.

“Zbog nedovršenih Ustavnih te izmjena Izbornog zakona prinuđeni smo govoriti glasnije nego ikada o potrebi da Bosna i Hercegovina funkcionira kao zajednica svih naroda ali i građana, i uvjeren sam da je naš glas bio dovoljno glasan. Slali smo poruke kako nema smisla te da nije ni etično ni dobro za BiH da jedni drugima biramo predstavnike stoga i naš slogan Zajedništvo snažno šalje poruku napretka te odlučnosti da idemo naprijed, ne bavimo se drugima. Zajedništvo prije svega hrvatskog naroda ovdje u Središnjoj Bosni jer ako nam negdje treba zajedništvo i snaga okupljanja prije svega kroz HNS to je onda ovdje”, kazao je Čović te još jednom istaknuo važnost županijske razine te osiguranja većinu u Saboru ŽSB.

“Moramo većinu imati na ovoj razini kako bismo ostali politički narod te uz svoje predstavnike dalje razmišljati o zaštiti Županije i njenom uređenju kao mješovite pa i onom modelu tzv. Zrcala koji bi preslikao Središnju Bosnu te Hercegovačko-neretvansku županiju”, kazao je Čović te “pruženu ruku zajedništva ponudio i Bošnjacima kazavši vrlo jasno kako hrvatski narod od njih očekuje razumijevanje da je luksuz brojnosti ali i izraz slabosti biranje predstavnika drugim narodima te da samo zajedno možemo nastaviti graditi ovu zemlju kao državu tri konstitutivna naroda, racionalno organiziranu i učinkovitu”. 

Obratio se i predstavnicima Međunarodne zajednice kazavši kako moraju razumjeti da ovdje žive vrijedni ljudi željni reda i rada, i domoljublja i kojima treba samo sustav da bi živjeli u funkcionalnoj državi. Nakon predstavljanja Izbornog programa predsjednik Čović je na kraju pozvao i sve Hrvate Travnika da izađu na izbore ne ostavivši nikoga doma jer ova pobjeda mora biti trijumfalna jer samo tako u zajedništvu možemo razmišljati o bdućnosti, i u ovdje u Travniku i na svakom djelu BiH.

“Ne tražimo ništa drugo nego pozicije koje nam pripadaju, jer dok ne postoje mahnizmi zaštite moramo pobjeđivati i boriti se putem izbora”, kazao je Nikola Lovrinović, nositelj liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH dodavši kako ne želimo pozicije sukladno onih 15 % nego one pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu i po Ustavu BiH i po Izbornom zakonu.

“Jednakopravnost nema alternative, to je put i istina za opstojnost ove države koju smo stvarali zajedno”, dodao je Lovrinović.

Marinko Čavara, nositelj liste za Parlament Federacije BiH i predsjednik Federacije BiH podsjetio je na sve one ustavne promjene koje su naštetile hrvatskom narodu ali i Županiji Središnja Bosna te Travniku kao njenom središtu sve s ciljem uspostave građanskih modela ustroja i odlučivanja.

“Jedina prepreka tako uređenoj državi je HDZ BiH koji je izdržao sve smjene naših dužnosnika, negativne odluke visokih predstavnika a sve s ciljem da hrvatski narod udalje od mjesta odlučivanja. Usprsko svemu mi smo se svaki put vraćali kao što se i dalje moramo boriti da imamo pozicije i mogućnost borbe za svoj narod”, kazao je Čavara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.