Narayan za N1 o položaju djece: Ostaje puno toga da se učini

Vijesti 06. okt 201813:55 > 13:56
N1

U BiH živi 1,2 miliona djece što je četvrtina ukupnog broja stanovnika, a više od 178 hiljada mališana ne živi u dobrim uslovima. To je navedeno u Manifestu djece BiH.

Na ove podatke su u Nedjelji djeteta, a nekoliko dana uoči izbora, djevojčice i dječaci iz 12 opština iz cijele BiH upozorili političare. Iako nemaju pravo glasa, zatražili su da se čuje i njihov glas. 

Čuje li i iko glas djece u BiH, u dječijoj nedjelji i inače, za Novi dan danas govori Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a za BiH.

“Mislim da ima puno stvari u vezi kojih možemo biti ponosni u vezi situacije u kojoj žive djeca u BiH. Zemlja je ratificirala konvenciju o pravima djeteta što je jako važno. Mnoge politike su donesene, zakonodavne promjene su napravljene”, kazala je Narayan za N1.

Međutim, navodi, mnogo posla još treba biti urađeno.

“S druge strane, ima jako puno toga što moramo uraditi bolje. Znamo da ima mnogo djece koja žive u ustanovama, uključujući jako mnogo djece sa poteškoćama u razvoju. Znamo da ima mnogo djece koja su zapostavljena, koja su žrtve nasilja u domu i školi. Ostaje puno toga da se učini”, navodi ona.

Više u videoprilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.