Kolicima ruši prepreke na cesti, a umom u životu

Vijesti 06. okt 201817:20 > 17:21
N1

U Bosni i Hercegovini više od osam posto stanovništva ima neku vrstu invaliditeta. Kretanje, obrazovanje, zapošljavanje, samo su dio njihovih problema. Međutim, neki od njih, poput Mersihe Fazlić iz Tuzle, dokazuju da nemoguće može postati moguće uz trud i volju za životom. Njena priča je inspiracija za sve nas.

Mersiha Fazlić rođena sa invaliditetom, ali i ne bez hrabrosti. Srednju školu u Tuzli morala je napustiti zbog nerazumijevanja, pa se školovala u Kalesiji. Studiranje joj je uskraćeno jer su joj kazali da za nju tu mjesta nema. Cijeli život bori se protiv predrasuda duboko ukorjenjenih u našoj zemlji.

“Nerazumijevanje, nepovjerenje, onda gledaju te sa strane. Boje se da neću postići nešto i više od njih i tako te stvari”, priča Mersiha Fazlić.

Kada se Mersiha udala prije pet godina i doselila u zgradu, njen muž samoinicijativno je napravio prilaz zgradi. Od tada kuca na brojna vrata tražeći da se poboljšaju uslovi života njegove supruge, ali i svih drugih osoba u kolicima.

“Pretežno je prebacivanje loptice na drugoga. Vrata su zatvorena. Dođemo većinom gdje nemaju razumijevanja. Ili ne žele razumjeti. Samo kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, da se obratimo drugoj osobi, instituciji. Jednostavno teška situacija”, kaže Dževad Fazlić.

Život ove hrabre žene otežavaju i nesavjesni vozači koji parkiraju na trotoarima. Ali nju to ne sprečava da dođe do firme gdje radi sa digitalnom štampom, laserskim graviranjem, sito štampom, UV led printanjem. Tu ona i njene kolege pokazuju koliko zaista vrijede.

“Ona je naša kolegica i prije osnivanja Intraga, bila je u Lotusu, bila je s nama. Vidjeli smo koliko Mersiha vrijedi, koliko zna i može. Nastavili smo da sarađujemo, evo peta godina kako postojimo. Klijenti su zadovoljni i vraćaju nam se, što je najbitnije”, otkriva Anes Ćehović, Firma „ Intrag“ za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

A nakon svakog radnog dana, Mersiha se vraća svojoj porodici iz koje, kaže, crpi snagu za svaki novi dan.

“Ja sam sasvim obična žena, igrom slučaja sa invaliditetom i koja se izborila za svoju porodicu. Radim. Sasvim normalan neki život vodim”.

Mersiha ne može da čeka na buđenje zajednice. Svoje svakodnevne probleme rješava sama, kolicima ruši prepreke na cesti, a umom u životu, jer izbora nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.