CIK: Kašnjenja na stotinu biračkih mjesta u Banjaluci

Vijesti 07. okt 201809:28 > 09:33
N1

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine saopštili su da tačno u sedam sati nisu otvorena sva biračka mjesta za opšte izbore 2018. godine. Navodi se da su razlozi identični, kao što je uobičajeno i do sada bilo na svim koji su održani u BiH.

VEZANE VIJESTI

U BiH je ukupno formirano 5.794 biračkih mjesta i 314 mobilnih timova. Zabilježena su kašnjenja u otvaranju biračkog mjesta od 15 do 30 minuta, i to: Velika Kladuša četiri biračka mjesta, Cazin sedam, Bihać 15, Brčko sedam. Najviše kašnjenja zabilježeno je Banjaluci na čak stotinu biračkih mjesta zbog tehničkih problema, ali iz CIK-a ističu da je u međuvremenu sve riješeno. Na po jednom biračkom mjestu otvaranje je kasnilo u Prnjavoru, Brodu, Odžaku, Vukosavlje, Sarajevu

Kao razlozi za kašnjenje navodi se da nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, član nije došao zbog bolesti pa je pozvan drugi član, KDZ policijski pregled BM u Tešnju, nisu imali ključ, kašnjenje članova biračkih odbora, nije bilo struje, ponovno prebrojavanje glasačkih listića na zahtjev posmatrača i prisustvo posmatrača iz istih subjekata u isto vrijeme.

Odziv birača do 11 sati biće saopšten u 12 sati, naglasili su iz CIK-a.

Opšti izbori se provode za tri člana Predsjedništva BiH, od kojih su dva iz bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju iz FBiH, te jedan iz srpskog naroda iz entiteta RS.

Biraju se i 42 zastupnika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i to 28 iz pet izbornih jedinica u Federaciji BiH, te njih 14 iz tri izborne jedinice u RS-u.

U Federaciji BiH bira se 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz 12 izbornih jedinica. Istovremeno, u RS-u se između 36 kandidata bira predsjednik i dva potpredsjednika RS-a koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Kada je u pitanju Narodna skupština RS-a, iz devet izbornih jedinica biraju se 83 zastupnika.

Izbori se provode i za skupštine kantona u Federaciji BiH i to tako što se u kantonima Tuzlanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom bira 35 zastupnika, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom po 30, Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10 (Livanjskom) po 25, Zapadnohercegovačkom 23, a Posavskom 21 zastupnik. Pravo glasa na izborima ima 3.352.933 birača. Na izborima učestvuje 128 političkih subjekata, i to 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Prema podacima CIK-a izborni proces pratiće oko 6.500 posmatrača, od čega oko 1.000 iz inostranstva, dok će stranačkih posmatrača biti oko 60.000. CIK BiH objaviće preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate izbora u ponoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.