Arapović za N1: Sjeme sumnje u regularnost izbornog procesa

Vijesti 07. okt 201820:06 > 20:11
N1

Adis Arapović, šef izbornog štaba SBB-a za N1 je komentarisao neregularnosti koje su prijavljene izbornom štabu ove stranke - te kazao šta ovu stranku najviše brine u izbornom procesu.

On je u razgovoru sa Slavišom Starčevićem, reporterom N1 koji izvještava iz centrale SBB-a u izbornoj noći otkrio da su njihovi posmatrači pravili 20 slučajeva, kako je kazao, izbornih neregularnosti.

“Iznosio se materijal izvan biračkih mjesta, to je sve fotodokumentovano, uticaj na birače do sumnje da su kupovali glasove u krugu od 50 metara od biračkih mjesta. Očekujemo reakciju nadležnih”, izjavio je za N1. 

“Distribuirali su materijal oko biračkih mjesta, sumnjali smo na Bugarski voz. Sami smo dobili nekoliko desetina prijava, što unosi sjeme sumnje u regularnost izbornog procesa. Ne kažem da je to presudno, očekujemo od CIK-a da se referira na ove slučajeve javnosti i punu informaciju”, poručio je.

VEZANA VIJEST

 On je između ostalog kazao i to da je SBB-u najbitnije da se osigura da svaki glasač dobije svoje pravo glasa, i da su se građani odazvali na izbore – bez obzira što su zabrinuti za “izborni inžinjerig”.

“Svjesno ili nesvjesno je neko opstruirao glasanje nadajući se da će zaustaviti ljude. Presretni ćemo biti ako glasači odluče o ishodu izbora”, kazao je Arapović za N1.

On je kazao da SBB raduje činjenica da će stopa izlaznosti biti visoka, te da ne postoji pad zainteresovanosti za izborni proces.

Podsjećamo, mjesta za glasanje širom Bosne i Hercegovine bila su otvorena jutros od 7 sati a pravo glasa imalo je 3.352.933 građana.

Građani su, podsjećamo, birali tri člana Predsjedništva BiH, poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 kantonalnih skupština. Na izborima će biti izabrano 518 nosioca mandata.

Sve pratite UŽIVO u programu N1 televizije ili na portalu N1Info klikom na link OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.