Terzić: Pokazalo se da smo zakazali na izborima

Vijesti 08. okt 201808:13 > 08:21
N1

Politički analitičar Almir Terzić je u jutarnjem programu N1 kazao da se pokazalo da smo kao država zakazali na izborima.

“Ne možemo sa sigurnošću reći da li je dobro jutro, dok ne vidimo konačne rezultate izbora u BiH. Mnogi će se razočarati, mnogi slaviti”, kazao je Terzić.

Terzić je istakao da je u trenucima mislio da je proradila svijest kod građana s obzirom na velike gužve na biračkim mjestima.

Mi smo vidjeli u određenim trenucima da je bilo gužve na biračkim mjestima i mislili smo da je proradila svijest kod građana. Međutim, pokazalo se da smo zakazali na izborima. Polovina zemlje je propustila da odluči ko će nam vladati zemljom u naredne četiri godine. Mi smo specifična zemlja u svemu, pa i tome da izabrani predstavnici moraju ostati četiri godine bez obzira hoće li raditi ili ne“, kazao je.

Dodao je da određeni pokazatelji ukazuju na to da nismo spremni da budemo dovoljno odgovorni građani.

Prema posljednjim podacima nedostaje izlaznost sa još nekoliko biračkih mjesta gdje je došlo do prekida glasanja ili eventualno drugih nepravilnosti. Ako se u to zbroje glasovi iz inostranstva koje očekujemo i ostale mobilne timove, sasvim sigurno je da će izlaznost biti manja nego na prošlim izborima. To je pokazatelj da nismo spremni da budemo dovoljno odgovorni građani i da se brinemo za sudbinu BiH. To je dio koji je na biračima. Izborna kampanja nije pokazivala stabilizirajuće faktore. Retorika koja se koristila je bila manje-više ratno-huškačka i s druge strane govorilo se o svemu što je manje bitno u odnosu na neke stvari koje su ključne“.

Kada je riječ o kampanji, Terzić je kazao da se cijela kampanja fokusirala na Predsjedništvo.

Mi smo se cijelu kampanju fokusirali na Predsjedništvo, to je bilo tako opterećavajuće, kao da se bira predsjednik svemira. Stvarna moć članova Predsjedništva je u pozicijama njihovih stranaka“.

CIK je dužan da otvori postupke protiv takvih osoba, članova biračkih odbora jer je krajnje nekorektno prema biračima i neodgovorno ponašanje prema institucijama BiH koje su pripremile biračko mjesto da otvore na vrijeme. S tim u vezi, očekujem da CIK izrekne mjere zabrane na obavljanje ovakvih poslova na naredne barem četiri godine“, dodao je Terzić.

Uskoro video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.