Parlament FBiH: Vodeća SDA slijedi HDZ BiH i SDP

Vijesti 08. okt 201817:23 > 17:27
N1

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH prema preliminarnim rezultatima koji su objavljeni do sada trebalo bi biti zastupljeno čak 13 stranaka, pokazuje analiza

Najviše mandata, njih 30 trebalo bi pripasti SDA, dok je drugoplasirana koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, koja prema dosadašnjoj raspodjeli bi mogla računati na 17 zastupničkih mandata.

SDP bi po dosadašnjim procjenama mogao računati na 16 mandata, a koalicija DF-GS na devet, dok bi SBB-u trebalo pripasti njih sedam.

Sa pet zastupnika trebala bi biti zastupljen PDA, četiri a-SDA, a tri Naša stranka, ako ostanu slični rezultati dosadašnjim.

Koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 može računati samo na dva mandata. No, ukoliko se desi da pređu izborni prag od tri posto, a sada su na granici od 2,92 posto, njima će pripasti još neki mandat, ali na uštrb drugih stranaka.

Prema trenutnim rezultatima, na dva mandata bi mogla računati i Narod i Pravda, a po jedan Laburistička stranka, Nezavisni blok i Srpska lista.

No, raspodjela mandata zavisit će i od učešća predstavnika srpskog naroda. Naime, Ustavom FBiH propisano je da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH mora biti zastupljeno najmanje četiri predstavnika srpskog naroda. Ukoliko se desi da ih ne bude toliko i izabrano, mandat neke druge stranke s najmanjim količnikom bit će oduzet i dodijeljen stranci koja ima srpskog predstavnika koji bi mogao biti izabran.

Inače, u Predstavnički dom Parlamenta FBiH bira se ukupno 98 zastupnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.