Osam političkih subjekata u novom sazivu NSRS

Vijesti 09. okt 201814:47 > 14:49
N1

U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine sa općih izbora u BiH, participirat će ukupno osam političkih subjekata, stoji u analizi agencije Anadolija.

Vodeći je SNSD sa 28 osvojenih mandata, dok će koalicija okupljena oko SDS-a imati ukupno 16 zastupničkih mandata.

DNS će dobiti 13 poslanika, PDP devet, a Socijalističa partija sedam poslaničkih mjesta u NSRS.

Koalicija okupljena oko NDP-a može računati na četiri mjesta, Ujedinjena Srpska na tri, dok bi koaliciji Zajedno za BiH trebala pripasti tri mandata.

Ovim će se, najvjerovatnije, zbog nedovoljnog broja poslanika iz bošnjačkog naroda, morati pristupiti preraspodjeli mandata unutar NSRS.

Naime, Ustavom RS-a propisano je kako u Narodnoj skupštini RS-a treba biti najmanje po četiri predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Kako je već sada izvjesno da će koalicija Zajedno za BiH imati tri mandata, te da je malo vjerovatno da će neka druga stranka među izabranim zastupnicima imati zastupnike iz bošnjačkog naroda, nekoj od stranaka će biti oduzet jedan mandat, a dodijeljen onim koji ga mogu osigurati, vjerovatno upravo toj koaliciji.

Preraspodjela mandata uslijedit će i u slučaju da u Narodnu skupštinu RS-a ne budu izabrana četiri zastupnika iz hrvatskog naroda.

Narodna skupština RS-a broji ukupno 83 zastupnika, a za formiranje parlamentarne većine su potrebna 42 glasa.

S obzirom na to da stranke koje su i do sada imale partnerstvo, SNSD-DNS-SP, imaju 48 poslaničkih mandata, najverovatnije će te stranke i formirati entitetsku vlast u RS-u.

Istovremeno, analiza AA pokazuje da je SNSD – iako je zadržao vodeću ulogu među partijama u RS-u – izgubio jedan mandat u Narodnoj skupštini RS-a u odnosu na prethodne opće izbore. Naime, tada je osvojio 29, a sada 28 mandata.

Najveći skok je doživio DNS, više od 100 posto. Naime, stranka je sa pet mandata narasla na 13, odnosno za osam mandata.

Ojačao je i PDP u NSRS, i to za tri zastupnička mandata. Umjesto dosadašnjih šest, imat će devet. U plusu je i Socijalistička partija, i to za dva mandata. Tako će imati sedam, umjesto dosadašnjih pet mandata.

NDP je ostao na istom broju – četiri, dok je koalicija stranaka koja sada u nešto izmijenjenom sastavu pod nazivom Zajedno za BiH nastupa u utrci za NSRS, izgubila dva mandata. Radi se o grupi stranaka čije je sjedište u FBiH.

Ipak, najveći gubitnik je SDS, koji je ostao bez čak osam mandata ili trećinu. Naime, SDS je imao ranije 24, a sada 16 osvojenih mandata.

Nejasan je status SRS-a i SRS-a RS koji su nastupili u okviru koalicije SDS-a, a koji su do sada imali po jednog zastupnika, te SNS-a koji je nastupio u koaliciji sa NDP-om, a ranije je imao dva zastupnika u NSRS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.