Brammertz: Dodatna pravda je prijeko potrebna

Vijesti 09. okt 201818:15 > 18:17
REUTERS/Michael Kooren

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju istakao je da je dodatna prvda prijeko potrebna, i da u svim zemljama postoji zaostatak u predmetima ratnih zločina.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz učestvuje u dvodnevnoj konferenciji u Zagrebu pod nazivom “Pravda poslije Haškog tribunala”. Konferenciju su organizovali Srpsko nacionalno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu.

Tužilac Brammertz je učestvovao na današnjem panelu koji je okupio tužioce iz regiona te razgovarao o dostignućima i izazovima za krivično procesuiranje ratnih zločina, regionalnu saradnju te suočavanje sa prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije.

Brammertz je istakao važnost nastavka rada na osiguranju odgovornosti za ratne zločine na državnom nivou, naglašavajući značaj regionalne saradnje u tom pogledu.

“U svakoj zemlji regiona postoji zaostatak u predmetima ratnih zločina”, kazao je i dodao: “Dodatna pravda je prijeko potrebna”.

On je rekao i to da se regionalna pravosudna saradnja danas suočava sa mnogim izazovima.

“Ali, takođe verujem da možemo pronaći pragmatična rješenja za mnoge izazove sa kojima se suočavamo. Samo treba zapamtiti da je svrha zakona da postigne pravdu i kazni odgovorne za zločine, a ne da promoviše nekažnjavanje”, poručio je Brammertz.

Konferencija je okupila brojne tužioce, članove civilnog društva, organizacije žrtava, novinare i naučnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.