Brod: Isti pogon gorio prije 35 godina

Vijesti 10. okt 201812:44 > 13:05
N1/Ilustracija

Građani Broda kažu da ih snažna eksplozija do koje je došlo u rafineriji nafte u Brodu sinoć oko 21:30 sati nije uznemirila. Ističu da je isti pogon gorio prije 35 godina.

Građani koji su rođeni u Brodu nakon eksplozije odmah su znali da se radi o rafineriji nafte u Brodu, istakao je stanovnik Broda u razgovoru za N1.

“Sinoć je bila jaka detonacija oko 21:40 sati. Mi koji smo rođeni i živimo ovdje cijeli život pomisili smo da se radi o rafineriji. Nisam stručnjak, završio sam društvene nauke, ali se to dešava. Tvornica se ne održava kako bi to trebalo. Taj pogon zvani “kreking” je prije 35 godina gorio”, istakao je stanovnik Broda.

Građani koji žive u blizini rafinerije očekivali su polupana stakla zbog jačine detonacije, ali kako su kazali u izjavi za N1 nisu informisani da ima polupanih stakala.

“Od kako sam u Brodu tako nešto nisam doživio. Mislio sam da će biti polupanih prozora, ali nemam informacije da ima”, naglasio je stanovnik Broda.

Eksplozija se čula i u Slavonskom Brodu.

“Bio sam u Slavonskom Brodu kada sam čuo eksploziju. Nije se prije dešavalao, nisam se uplašio”, kazao je stanovnik Broda.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da današnji sastanak Predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović u Brodu ranije zakazan i vezan je za plinifikaciju.

“Sastanak je zakazan sa Predsjednicom Vlade RS oko plinifikacije i rješavanja započetig razgovora Vlade Republike Srpske i Republike Hrvatske. Grad je tu zainteresovan da se i mi uključimo u taj proces. Proći će dosta vremena dok plinifikacija obuhvati i ostale gradove. Treba iskoristiti prednost dobrih odnosa sa Slavnonskim Brodom i rafinerijom. Nadam se da će brođani uskoro imati riješeno pitanje plina”, kazao je Jovičić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obići će danas radnike Rafinerije Brod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.