"Plinofikacija rafinerije Brod do trećeg kvartala 2019."

Vijesti 10. okt 201816:46 > 16:51
N1

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je o Rafineriji nafte Brod (RNB) s predstavnicima ministarstava ekonomskog razvoja i energetike Ruske federacije i tvrtke Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije, a među sudionicima je bio i hrvatski ministar energetike Tomislav Ćorić te ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Nakon nesuglasica oko komercijalnog interesa, sudionici današnjeg sastanka u Slavonskom Brodu ocijenili su kako postoji obostrana politička volja da se plinofikacija Rafinerije nafte Brod (RNB) sustavom plina iz Hrvatske izvrši do trećeg kvartala 2019. godine i da se time otklone uzroci emisija štetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali i ostalim okolnim naseljima.

Grabar-Kitarović i Ćorić izrazili su, nakon prvog dijela sastanka održanog u Slavonskom Brodu, žaljenje zbog havarije koja je sinoć zadesila Rafineriju u kojoj je ozlijeđeno devet radnika te sućut obitelji zbog smrti jednog radnika.

Hrvatska predsjednica istaknula je kako RNB nije jedini uzročnik zagađenja zraka, no kako sve analize pokazuju kako je upravo Rafinerija uzrok visokim razinama sumporovodika i drugih onečišćujućih tvari u Slavonskom Brodu.

Grabar-Kitarović je poručila kako su dogovori obavljeni i s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i najvišim državnim vrhom i kako je zajednički utvrđeno kako bi se plinofikacijom emisija plinova smanjila za 50 posto.

“Danas smo razgovarali o prijepornim pitanjima koja još treba riješiti, koja su još uvijek na stolu, kako bi se moglo pristupiti rješavanju ovoga problema, implementaciji toga dogovora, vodeći računa o interesima sviju, prije svega stanovnika Slavonskog Broda i okolice, da im što prije omogućimo čisti zrak”, kazala je hrvatska predsjednica.

S obzirom da je riječ o teritoriji koji se nalazi na području entitea Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, hrvatski ministar Ćorić i njegov kolega Petar Đokić ranije su potpisali protokol o suradnji kojim će Crodux plin RNB-u omogućiti izravno priključenje na plinovod sa hrvatskog teritorija.

Sergej Kudrjašov, generalni direktor Zarubežnjefta, istaknuo je kako je prioritet tvrtke sanacija ekološke situacije na Rafineriji, a potom slijedi modernizacija kako bi RNB mogao primiti plin te izgradnja plinovoda.

Kazao je kako je u ekološku sanaciju Zarubežnjeft već investirao šest milijuna dolara te kako će do kraja godine, zamjenom kotla, biti moguće smanjiti sumporovodike u zraku dva puta.

“Kompletna prenamjena rafinerije će biti spremna do trećeg kvartala 2019. godine”, kazao je Kudrjašov.

Dodao je kako će RNB od sutra ujutro nastaviti s radom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.